Premium

Tom Dumoulin voelt zich gevangen. Wielrenner woont in België en mag Nederland niet meer in. ’Ik had mijn portie pech al gehad, maar nu hebben we met z’n allen een veel grotere portie pech’. Coureur verlangt naar de koers

Tom Dumoulin voelt zich gevangen. Wielrenner woont in België en mag Nederland niet meer in. ’Ik had mijn portie pech al gehad, maar nu hebben we met z’n allen een veel grotere portie pech’. Coureur verlangt naar de koers
Tom Dumoulin reed sinds vorig jaar juni geen koers meer.
© Foto AFP
Amsterdam

Het zijn de kleine lichtpuntjes waar Tom Dumoulin zich momenteel aan vasthoudt tijdens de coronacrisis. Dat hij in tegenstelling tot zijn collega’s in Frankrijk, Italië en Spanje bijvoorbeeld nog buiten mag fietsen.

„En we hebben het geluk dat we een grote tuin hebben. Die is helemaal mooi nu. Normaal gesproken is het mijn vrouw Thanee die dat voor haar rekening neemt, maar nu ik geen wedstrijden rijd, heb ik ook mijn handen vuil gemaakt”, zegt de 29-jarige Limburger.

„Het is supersnel gegaan sinds ik vanaf Tenerife van de ene op de andere dag het vliegtuig naar Nederland moest pakken”, memoreert Dumoulin de hoogtestage waar hij op 13 maart abrupt van terugkeerde. „In de week nadat ik thuis was zijn we in korte tijd opeens in een heel rare wereld terechtgekomen.”

„Aanvankelijk volgde ik al het nieuws rond het coronavirus”, vervolgt Dumoulin, die tevens laat weten dat die drang een heel stuk minder is geworden. „Ik wilde alles weten, maar daar werd ik niet gelukkig van. Er is tot nu toe in alle berichtgeving over het coronavirus geen enkele keer iets in positieve zin gemeld, althans, ik heb dat niet kunnen vinden. Het is ook heel heftig wat er allemaal gebeurt en dat doet wat met me, merk ik. We doen met z’n allen ons best om positief te blijven, maar toch is het vaak negatief. En alles gaat er over. Als ik onze hond ga uitlaten, beginnen mensen alleen maar te praten over corona, de gevolgen daarvan en wat we allemaal niet kunnen en mogen.”

„Wat ik het meeste mis? Ja, toch echt dat positivisme en de vrijheid die we hadden, al wil ik mijn eigen verhaal absoluut niet dramatiseren. Want ik weet best dat er heel veel mensen met meer leed zijn en dat het in andere landen allemaal nog extremer is met een totale ’lockdown’. Dat neemt niet weg dat ik me persoonlijk toch een beetje gevangen voel, omdat ik Nederland niet meer in mag bijvoorbeeld, en dat terwijl ik 100 meter van de grenspaal woon”, aldus de kopman van Jumbo-Visma, die met Thanee en hond Charlie in het Belgische Kanne woont. „Met z’n drietjes maken we er verder het beste van hoor.”

Handbalster Tess Wester verwoordde het eerder in een interview met op perfecte wijze ’dat er vaak te gemakkelijk geroepen wordt dat sport maar bijzaak is’. Voor topsporters bestaat het leven grotendeels uit die sport en dat geldt ook voor Nederlands beste ronderenner. En gezien het jaar na zijn hardnekkige knieblessure, die hem maanden aan de kant hield, wordt het voor hem steeds moeilijker om in de huidige situatie mentaal sterk te blijven. „Ik had mijn portie pech al gehad, maar nu hebben we met z’n allen een veel grotere portie pech.”

En toch mag niet onderschat worden waar Dumoulin als topsporter doorheen gaat. Toen de Maastrichtenaar eind vorig jaar van Team Sunweb switchte naar Jumbo-Visma stapte hij een nieuw wielerleven in, waarin de energie uit zijn lichaam spoot. Hij stond te springen om zijn debuut te maken in de Ronde van Valencia, maar darmklachten weerhielden hem daarvan, om vervolgens een halt te worden toegeroepen door covid-19. Sinds vorig jaar juni reed hij geen koers meer, en wanneer dat wel gaat gebeuren is de vraag. Als je een geboren kampioen bent zoals Dumoulin vreet dat aan je.

„Als ik er aan denk wat voor ambities en dromen opnieuw in duigen vallen, is dat heel erg slikken. Elke keer hoop je weer te kunnen fietsen, maar krijg je weer die mentale klap. Nu heb je Tour de France nog als richtpunt en hoop je daar te kunnen koersen, al acht ik de kans dat die op de 27e juni start ook niet heel groot.”

Heb je overwogen om daar met een psycholoog over te praten?

„Eerder niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het de laatste weken steeds moeilijker vind om hier mee om te gaan, dus denk ik daar wel over na.”

Wat helpt je nu dan om de dingen wat rooskleuriger in te zien? Kijk je bijvoorbeeld jouw zege terug van de Giro d’Italia van 2017?

„Dat heb ik nog niet gedaan nee, maar misschien is dat niet eens zo’n gek idee...”

Meer nieuws uit Sport