Premium

Basketballer Michiel Zwarteveen verloor zijn opa door corona. Fysiek contact is bij de begrafenis niet mogelijk. ’Jammer, want elkaar knuffelen hoort er bij’

Basketballer Michiel Zwarteveen verloor zijn opa door corona. Fysiek contact is bij de begrafenis niet mogelijk. ’Jammer, want elkaar knuffelen hoort er bij’
Michiel Zwarteveen: ,,Ik moet mijn resterende energie wel kwijt.”
© Foto Studio Kastermans
Soest

Michiel Zwarteveen was actief in zijn zevende seizoen bij basketbalclub The Red Stars in Soest, toen de wereld rigoureus plat ging. Inmiddels heeft de bond alle competities in het land beëindigd vanwege het coronavirus. Wat waarschijnlijk betekent, dat de 28-jarige power forward zich met zijn ploeg handhaaft in de eerste divisie. ,,Ik ga ervan uit dat ik bij Red Stars blijf.”

Hoe ervaar jij het virus?

,,Als bizar en onwerkelijk. Net als veel mensen dacht ik een paar weken geleden: het zal wel loslopen. Dat is een inschattingsfout geweest. Wat er nu gebeurt grijpt mij enorm aan. Hoe het verloopt is afwachten. Veel zal afhangen van hoe wij het met z’n allen de komende tijd doen. Ik vermoed dat het zomaar nog twee maanden kan duren voordat de situatie normaliseert. Het virus is ook heel dichtbij gekomen. Mijn opa is er vorige week aan overleden. Hij is negentig jaar geworden. Een mooie leeftijd, wordt wel eens gezegd. Maar toch, de manier waarop een einde aan zijn leven kwam is vervelend. Hij werd ziek en bleek corona te hebben. Vervolgens ging het snel. Mijn oma, met wie ik nu veel Skype, en wij konden hem niet meer bezoeken. Deze week wordt hij begraven. Daar mogen maximaal dertig mensen bij aanwezig zijn. Ook dan houden wij ons aan de anderhalve meter afstand en is fysiek contact niet aan de orde. Terwijl dat laatste toch één van de belangrijkste dingen in het leven is. De hand van je naaste vasthouden, elkaar knuffelen, het hoort er zo bij.”

Gecondoleerd en sterkte. Wat doe jij om de dagen door te komen?

,,Ik werk in Utrecht als verpleegkundige in de verslavingszorg. Cliënten komen vrijwillig, of komen niet. Normaal hebben wij dagelijks rond de vijfenveertig opnames. Nu twee, hooguit drie. Het betekent dat ik minimaal werk en veel thuis ben. Vervelen doe ik me niet. Er zijn de nodige taken uitgezet. Protocollen moeten herschreven worden en ik schaaf de kennis over mijn vak bij via e-learning. En er zijn voldoende klusjes te doen in en rond het huis, dat mijn vrouw Ilse en ik vorig jaar kochten. Ilse en ik Netflixen ook regelmatig. We volgen nu de nieuwe afleveringen van La casa de Papel.”

Kun je het seizoen bij Red Stars beschrijven?

,,We wonnen de eerste vier duels. Daarna kwam de klad er in en verloren we veel duels. We konden niet de vinger leggen op wat mis ging en kregen de malheur niet uit ons spel. De moraal zakte ook onder de benedengrens, logisch. Nee, het was geen prettige periode. Bij het afbreken van de competitie stonden we één na laatste. We degraderen volgens mij niet. Tijdens het seizoen is Hoppers uit de competitie gestapt en Groningen staat puntloos onderaan. Als ik ook even vooruit kijk: ik weet dat een aantal spelers overweegt te stoppen. Daar gaan we het nog over hebben. Wanneer? We hebben in deze tijd veel contact via de team-app. Maar dit bespreken we als we weer bij elkaar komen. Wat mijzelf betreft: ik ga er vanuit dat ik blijf. Ik heb het naar mijn zin en basketballen is te leuk om te doen.”

Hoe blijf jij fit?

,,Ik moet mijn resterende energie wel kwijt. Hardlopen vanuit mijn woonplaats Amersfoort richting Soest en terug. Oefeningen en met een springtouw de tuin in. Dat schiet lekker op.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Sport Regionaal