Premium

Column Mart Smeets: Het was zondagmiddag en de koers ging voort. Virtueel, wel te verstaan. Maar is virtueel leven prettig of leuk? [video]

Column Mart Smeets: Het was zondagmiddag en de koers ging voort. Virtueel, wel te verstaan. Maar is virtueel leven prettig of leuk? [video]
Mart Smeets.
© ANP Kippa

Bij de NOS ging Niki Terpstra (tot heerlijke verwondering van Maarten Ducrot) de Ronde van Vlaanderen 2018 winnen. Zondagmiddag 2020, 5 april.

Bij Sporza, de Belg dus, reden 13 renners 32 kilometer op de rollen. Wuyts en De Cauwer als commentatoren, inclusief inside informatie en zelfs een stiekeme speelsheid omtrent de vrouw van Nibali die het eten voor Bettiol verzorgde (o la la!). Het was koers bij onze zuiderburen.

Virtueel fietsen, dertien vermetele mannen die in hun huiskamer/werkkamer/patio/slaapkamer op een stationaire fiets klommen om elkaar te betwisten over 32 kilometer. Een Spaanse computerfirma had het decor gemaakt; er werd gefietst tussen olijfbomen door en we deden alsof het Vlaanderen was.

Mijn eerste gedachte: alsof ik naar vrienden van vroeger keek die met een Märklintrein aan het spelen waren.

Van Avermaet won deze virtuele koers, de Aussie Matthews reed virtueel zijn versnellingsapparaat in de prak, er hingen virtuele grote luchtballonnen boven de koers met sponsornamen erop, Wuyts was geheel zichzelf, corona of niet, maar hij juichte: ,,Greg gaat nog eens op de trappers lopen.’’ En De Cauwer: ,,Wat een wattages. Ongelofelijk!”

Het was zondagmiddag en de koers ging voort. Virtueel, wel te verstaan. Maar is virtueel leven prettig of leuk?

Ik keek naar een aantal wielrenners dat elkaar bekampte, vanuit hun eigen, veilige huismuren. Winnaar Van Avermaet had na zijn winst direct zijn liefelijke dochter naast zich.

Bij renners van Deceuninck, die er in de uitslag niet aan te pas kwamen, hingen keurige reclame-uitingen in hun kamers of garages. Het was voor de betrokkenen ’De kern van de economie’.

Maar deze heertjes wisten bij God niet wat het resultaat van hun Spielerei was. In Vlaanderen glom men van trots, wielrennen kon alleen in het land van Stijn Streuvels, maar was dit de directe toekomst van het mondiale wielrennen?

Ik schakelde door naar Nederland 1 en zag de onverstoorbare Annechien Steenhuizen. Ze noemde cijfers en liet de uitslag van de Ronde van Vlaanderen 2020 wijselijk buiten haar berichten.

Meer nieuws uit Sport