Premium

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
IJssalon De Hoop in Blaricum heeft de helft minder omzet dan in een normaal lenteweekend.
Blaricum, Soest, Bussum

Het kwik tikte zondag met gemak de twintig graden aan in de regio. Zo’n aangename temperatuur, met daarbij een knalblauwe lucht en veel zonneschijn in het begin van de lente is normaal gesproken goed voor ellenlange rijen en een flinke omzet voor de ijssalons. Dat zag er door de coronamaatregelen nu toch anders uit. Geen likkende ijsco-eters in het zonnetje, maar klanten die zich snel met een zak in de hand uit de voeten maakten. Desondanks houden de ondernemers de moed erin. „Wij mogen tenminste nog open.”

Een rondje langs drie bekende ijssalons in de regio leidt overal tot hetzelfde beeld: klanten die netjes achter elkaar in de rij staan, op anderhalve tot soms wel twee meter afstand van elkaar, eigenaren die in felgekleurde hesjes aanwijzingen geven en niet meer dan vier klanten in de winkels toelaten, en mensen die met hun verpakte bestelling gauw huiswaarts keren. Want buiten opeten mag niet meer en ijs heeft nou eenmaal de neiging om te smelten. De ijssalon als take-away.

Lenteweekend

„Dit had de beste dag van het jaar moeten worden”, zegt een licht teleurgestelde Daan Berghout, wiens vrouw Caroline Kooij eigenaar is van ijssalon De Hoop in Blaricum. De in een geel hesje gestoken Berghout, met op zijn rug de tekst ’Houd 1,5 meter afstand’, petje op tegen de zon, staat buiten de boel te regelen. „Het eerste lenteweekend is voor ons vaak een van de drukste weekenden, zeker als dat ook nog eens op een zondag valt. Maar ja, de omzet zal nu zeker met de helft zijn gekelderd”, schat hij voorzichtig in.

Maling

„U wilt een ijsje eten?” vraagt hij aan twee voorbijgangers die hem vragend aankijken. Als het antwoord een gretig ’ja’ is, zegt Berghout dat ze niet met z’n tweeën in de rij mogen gaan staan en afstand moeten houden. „En u mag het ijs niet hier opeten”, waarschuwt hij. „U moet het thuis opeten, niet in de buurt.” De klanten beloven het. „De meeste mensen vinden het gelukkig niet erg om even te wachten en het ijs thuis op te eten”, zegt Berghout. „Alleen een enkeling heeft er maling aan, meestal tieners. Maar je merkt dat mensen steeds meer gewend raken aan alle maatregelen.”

Politieagent

Bij ijssalon Dolomiti in Bussum gaat het er niet veel anders aan toe. Ook hier lange rijen voor de deur en maximaal vier klanten in de winkel. Medewerkers in oranje hesjes en een portier bij de deur zien daar op toe. Wie heeft afgerekend, moet zijn verpakte bestelling meenemen naar huis. „Mijn vrolijke beroep als ijscoman is ineens veranderd in iemand die politieagentje aan het spelen is”, verwoordt Dolomiti-eigenaar Frank de Smitt zijn gevoel. „Maar ik mag niet klagen hoor”, voegt hij daar snel aan toe. „Veel van mijn horeca-collega’s mogen helemaal niet meer open. Dan heb ik nog geluk.”

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
Ook bij ijssalon Dolomiti in Bussum stonden lange rijen.

Bezorgen

Iets verderop zit, een beetje tegen de regels in, de familie Bernink uit Laren op de stoep van een massagesalon van hun ijsjes te genieten. Vader, moeder, oma en drie jonge kinderen zijn over de hei naar Bussum gefietst. „Het is zulk mooi weer, dus we zijn maar even een eindje gaan fietsen, da’s goed voor de gezondheid”, zegt moeder. „En ijs vermindert de stress, staat hier in de winkel te lezen. Nou dat klopt helemaal”, lacht ze, terwijl ze het bakje leeg lepelt.

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
De Larense familie Bernink fietst na het ijsje weer terug over de hei.

De Smitt zegt dat zijn ijs vanaf woensdag ook bezorgd kan worden. „Mensen kunnen via de app een bestelling plaatsen en betalen met een Tikkie. Dan komen wij vanaf half vijf ’s middags langs en hangen de tas met verpakt ijs aan de deur. Zo kan toch iedereen genieten van een ijsje met dit weer.”

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
Lekker smullen van een ijsje op een mooie zondag.

Handhaving

Pascal Bemer, eigenaar van ijssalon Bemer in Soest, heeft eveneens scherpe voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo heeft hij kratjes geplaatst op de zitbankjes voor zijn zaak en die afgezet met rood-witte linten, om te voorkomen dat mensen daar toch hun ijsje gaan opeten. „Na overleg met de gemeente en de politie mogen wij open, maar alleen onder strikte voorwaarden. En dat wordt ook echt gehandhaafd, ik zie hier regelmatig boa’s en politieauto’s voorbij rijden”, vertelt Bemer.

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
Ook bij ijssalon Bemer in Soest mag je geen ijs voor de deur opeten.
© Foto’s Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Frisse neus

Ellen van Haren wacht netjes in de rij. Ze komt voor een hele bubs, vier kinderen plus vriendjes en oma, een ijsje halen. „Ik heb dat wachten er wel voor over hoor”, zegt ze ontspannen. „Het is wel heerlijk in de tuin nu, maar het ook fijn om er eventjes tussenuit te zijn. Even een frisse neus halen.” Ze stapt met twee papieren zakken vol ijs op de fiets. „Ik ben er binnen vijf minuten dus dan is vast nog niet gesmolten”, zegt ze lachend.

Bekende ijssalons in Gooi en omstreken worden take-aways: ’De sjeu is er wel een beetje vanaf’
Ellen van Haren uit Soest met ijs voor de hele familie.

Zuur

Ondanks de vrolijke gezichten van zijn klanten kijkt eigenaar Bemer iets minder blij. „De sjeu is er toch een beetje vanaf”, zegt hij. „Het is natuurlijk zuur dat je met dit mooie weer niet helemaal open kunt.” Ook zijn collega’s in Bussum en Blaricum staan op een willekeurige mooie lentedag met veel meer personeel ijs te scheppen dan nu. „Ik heb er op zo’n dag als vandaag soms wel veertien in de winkel”, zegt Berghout, „en kijk nu. De helft.”

Toch zijn de ondernemers blij dat ze, ondanks een beduidend lagere omzet, op deze manier toch open kunnen. „Misschien komt onze tijd nog”, zegt De Smitt hoopvol. „Als mensen straks niet meer massaal naar het buitenland op vakantie gaan maar lekker hier blijven.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.