Premium

’Mijn vrouw is erg verdrietig’; Gezin van Baarnse vastgoedman Leo Witteveen mag Thailand niet in na in duigen gevallen coronavakantie in Nederland

’Mijn vrouw is erg verdrietig’; Gezin van Baarnse vastgoedman Leo Witteveen mag Thailand niet in na in duigen gevallen coronavakantie in Nederland
Leo, Amphai en de tweeling van dertien jaar, Leo en Alex. Op de achtergrond de betonmolens.
Baarn

,,Ik zit hier met een hele verdrietige vrouw’’, zeg Leo Witteveen, vastgoedondernemer van het Baarnse pakhuis Cinq cour aan de Nieuwstraat. Hij woont met zijn gezin in Thailand, maar is tijdelijk in ons land. Dit weekeinde zouden zij vertrekken naar huis. Een Thais inreisverbod, 24 uur daarvoor afgekondigd, gooide echter alles overhoop.

De KLM-vlucht die zij op het nippertje vorige week nog wél konden boeken is kort voor vertrek geannuleerd. ,,Het lege vliegtuig is vertrokken om Nederlanders en Belgen op te halen. De Thaise overheid maakt voor mijn vrouw en twee zoons met de Thaise nationaliteit geen uitzondering. Ze mogen niet het land in”, aldus Witteveen.

De regels van de overheid zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ineens aangescherpt. ,,De eerste 34 dagen komen er geen reizigers in. Iedereen moet later ook in quarantaine in een speciaal ziekenhuis. We hadden al afgesproken dat zij veertien dagen in Thailand in huis zouden blijven, maar dat is niet genoeg.”

Na een in duigen gevallen verblijf in Baarn waren ze vlak voor het weekeinde nog opgelucht dat zij terug naar hun vertrouwde omgeving in Thailand konden. ,,Er zijn daar maar vier coronaslachtoffers volgens officiële cijfers. De getallen over het aantal doden neem ik met een korrel zout. Het kan niet kloppen. Het aantal besmettingen is gestegen van 1100 naar 1700, maar het is wel een land met 75 miljoen inwoners, vier keer zoveel als in Nederland’’, zegt Witteveen.

Vlak voor de geplande vlucht op zaterdag zat zijn gezin nog opgesloten in het appartement bij het pakhuis. ,,Ik wil niks riskeren. Zij blijven binnen. Als ze een druipneus hebben, komen ze Thailand niet in”, zegt Witteveen. De eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw in het Baarns centrum zou voor zaken sowieso langer in Baarn blijven.

Ambassade

Vlak voor de ’intelligente lock down’ van premier Rutte kwamen zij op 10 maart in Nederland aan. De ticket was in december geboekt voordat het coronavirus Europa teisterde. Met de annulering van de KLM-vlucht voor eind april sloeg de schrik om het hart. Maar de vliegtuigmaatschappij kwam met een andere veel vroegere datum tot hun opluchting.

,,Zonder medische keuring konden ze niet weg van Schiphol. Binnen 72 uur voor vertrek heeft een arts via een videocall gekeken of ze geen druipneus hadden. Een wassen neus eigenlijk. De verklaring is naar de ambassade gestuurd, die een Thaise vertaling maakt”, vertelt Witteveen. Volgens hem is er in Thailand minder risico op besmetting door de zogeheten Thaise Wai, de manier van begroeten hoofdknik en samengebrachte handen, die je hier nu ook ziet. Hij woont in een plaats dertig kilometer van hoofdstad Bangkok.

Keukenhof

De broers en zussen van Leo vinden het jammer dat zij door de thuisisolatie zo weinig hebben kunnen bijkletsen met hun ver weg wonende broer en zijn vrouw. ,,Amphai kan zo heerlijk koken en geeft ons Thaise kookles ”, zegt zus Annette. ,,Andere jaren gingen we ook naar de Keukenhof. Amphai wilde nog naar vriendinnen in Zwitserland en in Italië, maar dat kon natuurlijk niet. Ook de vriendinnen uit de tijd dat ze in Baarn wonen, durfden niet te komen. We hebben nog een bezoekje bracht aan het Daf Museum, maar de dag erna gingen alle musea dicht”, zegt Witteveen.

De tweeling Leo en Alex vermaakt zich vooral met computerspelletjes. ,,Ze mochten van mij alleen ’s avonds buiten voetballen om niet in contact met andere mensen te komen”. zegt vader bezorgd.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.