Schaakpromotor Hans Böhm trekt boetekleed aan. Excuses aan Hilversumse grootmeester Giri. ’Sorry Anish’

Anish Giri.© Foto ANP

Wim van der Wijk
Hilversum

Schaakmeester Hans Böhm betreurt zijn uitspraak over grootmeester Anish Giri. Dat schrijft hij aan deze krant na onze berichtgeving over de schaakrel eerder deze week.

Böhm deed zijn uitspraak vorige week in de Volkskrant, waarop Giri vervolgens ongekend fel reageerde via Twitter en suggereerde dat Böhm niet langer de status verdient van schaakambassadeur. Een - niet officiële – functie die Böhm al tientallen jaren bekleedt in de Nederlandse schaakwereld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Böhm, vaak ‘mr. Chess’ genoemd, neemt nu afstand van de gewraakte passage waarin hij een verband legt tussen Giri’s privéleven – reeds jong in de twintig een gezin gesticht – en zijn vermeende niet optimale spel – te veel op zekerheden gericht.

De Hilversummer zegt die koppeling te betreuren. Ergernis over het aanvankelijke doorgaan van het kandidatentoernooi, terwijl de wereld in brand staat wegens het coronavirus, heeft hem parten gespeeld, denkt Böhm die nu ‘sorry Anish’ zegt.

,,De doorgang van het kandidatentoernooi en de grappen die daar nog bovenop kwamen – in zijn typerende laconieke humor zei Giri te verwachten dat ‘schaken nu net zo populair zou worden als toiletpapier’ – hebben een gemeen ‘virus’ in mijn brein tot leven gewekt.”

Tot Giri via deze krant: ,,Ik had jouw privéleven niet moeten koppelen aan een evenement in coronatijd. Inmiddels heb ik het virus weer onder controle.”

Schaakpromotor Böhm zegt het boetekleed aan te trekken omdat de rel uit de hand dreigt te lopen en hoopt hiermee te voorkomen dat dit Giri (25) kan afleiden in zijn streven uitdager te worden van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Het is nog niet bekend wanneer het vorige week afgebroken kandidatentoernooi, waarvan de eerste helft was afgewerkt, een vervolg krijgt.

Meer nieuws uit Sport Regionaal