Premium

Mysterieus ’corona-oog’ in het Baarnsche Bos als anonieme waarschuwing: ’Hou afstand, corona ziet alles!’

Mysterieus ’corona-oog’ in het Baarnsche Bos als anonieme waarschuwing: ’Hou afstand, corona ziet alles!’
© foto Caspar Huurdeman
Baarn

Een alziend corona-oog waakt sinds woensdag over de Grote Kom in het Baarnsche Bos. Zeven meter boven de grond, in een dode boom. Als artistieke waarschuwing aan de wandelaars, en vooral ook aan jongeren die er vaak ’s avonds laat rondhangen. ,,Hou afstand! Doe je dat niet, corona ziet alles en neemt je te pakken. Harde boodschap misschien, maar het is zoals het is.”

Het is niet het eerste kunstwerk dat de maker in het bos heeft geplaatst. Wie hij is, dat wil hij liever niet aan de grote klok hangen. ,,Hou het maar op een kunstenaar uit de buurt. Want ik heb hier natuurlijk geen toestemming voor, en als ze weten wie ik ben dan kunnen ze me ook sommeren om het weg te halen.” En dat zou jammer zijn, want geheimzinnige kunstwerken in het bos, dat heeft natuurlijk wel wat. ,,Ik hang ze ook expres alleen aan dood hout. Dat ze me niet kunnen verwijten dat ik levende bomen sloop of zo.”

Mysterieus ’corona-oog’ in het Baarnsche Bos als anonieme waarschuwing: ’Hou afstand, corona ziet alles!’
Wandelaars bij De Grote Kom in het Baarnsche Bos worden geconfronteerd met een harde boodschap.
© foto caspar huurdeman

Er hangen en/of staan inmiddels zes stiekeme kunstwerken in het Baarnsche Bos. Het corona-oog - gemaakt van aluminium, koper en glas - is de jongste aanwinst en kan goed om zich heen kijken om alles in de gaten te houden. Het werk draait namelijk in de wind.

Eye can see you

Onder het alziend corona-oog nog een opvallend knalgeel waarschuwingsbord: ’Waarschuwing 1,5 meter. Coro niet eye can see you’. Een boodschap met een wat mysterieuze twist, maar tegelijkertijd niet mis te verstaan.

Het corona-oog hangt vol in het zicht, wat logisch is want het is tenslotte bedoeld als waarschuwing. Dat brengt wel een zeker risico op vernieling met zich mee, realiseert de maker zich. ,,Dat kan. Het kan zijn dat jongeren die daar rondhangen er een uitdaging inzien om hem kapot te gooien. Maar ja, dat is dan maar zo. Het hangt ook wel hoog hoor, zo hoog als mijn ladder kwam. Een meter of zeven, gok ik.”

Tip: kijk ook eens omhoog

De andere kunstwerken van de ’Baarnse Banksy’ zijn misschien minder vol in het zicht geplaatst, maar ze zijn zeker niet verstopt. ,,Ik heb ze redelijk in de loop opgehangen of geplaatst.” Tegelijkertijd zullen de meeste wandelaars de kunstenaars waarschijnlijk niet zien. Tip van de kunstenaar: kijk ook eens omhoog. ,,Dat is de truc vaak. Je moet net even anders kijken. Naar boven bijvoorbeeld, in plaats van naar de grond.”

De kunstenaar is ongeveer een half jaar geleden begonnen met zijn stiekeme expositie in het bos. ,,Zo af en toe maak ik eens wat van restmaterialen, en dat hang ik dan in het bos. Mooi toch? Hopelijk blijft het lang hangen, maar ja, we zullen het wel zien. Het is in elk geval leuk voor zolang als het duurt.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.