Premium

Opinie: Zzp’er even beter af met basisinkomen

Opinie: Zzp’er even beter af met basisinkomen
Ook als markten openblijven, verdienen de handelaren - veel zzp’ers - momenteel amper wat.
© Foto Hollandse Hoogte

Terwijl honderden Nederlanders vechten voor hun leven, ontvouwt zich achter honderdduizenden voordeuren een volgend drama, signaleert ondernemer Martin Schuurman, de ondernemer achter MKB Brandstof, marktleider met 50.000 aangesloten mkb’ers en zzp’ers.

De eerste klappen van de ingezette recessie worden opgevangen door onze 1,2 miljoen zelfstandigen, velen van hen zitten nu al bijna drie weken zonder inkomen op de bank.

Om ondernemers, met of zonder personeel, te steunen heeft het kabinet vorige week vrijdag met indrukwekkende en ongebruikelijke daadkracht een pakket Corona-maatregelen aangekondigd. Die regeling, voluit de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo), houdt onder andere in dat zzp’ers de komende drie maanden hun inkomen kunnen aanvullen tot bijstandsniveau (1050 euro).

De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn tamelijk soepel: zo wordt afgeweken van de gebruikelijke regel en niet gekeken naar inkomen van de partner of naar vermogen. Goed nieuws dus?

Bijstandsniveau

Helaas niet. Het belangrijkste bezwaar is dat het inkomen alleen maar wordt áángevuld tot bijstandsniveau. Het actuele inkomen wordt afgetrokken van de maximale uitkering. Alle zzp’ers moeten dus gaan aantonen wat hun actuele inkomen is. Ingewikkeld voor hen, want hoe doe je dat terwijl je maandfactuur nog niet de deur uit is? En je bovendien over het algemeen dan pas weer weken later wordt betaald door de opdrachtgever.

Maar bovendien worden hier gemeentelijke uitvoeringsinstanties opgezadeld met enorme problemen. Want ook al zal minder getoetst worden dan normaal, nog steeds moeten al die honderdduizenden aanvragen worden beoordeeld. Die instanties hebben simpelweg daarvoor niet de capaciteit, al helemaal niet in een periode dat veel gemeentelijke medewerkers thuis werken, zo leerde een rondje bellen langs een aantal grote gemeenten.

Basisinkomen

Het kabinet houdt vooralsnog rekening met een kostenpost van zo’n 4 miljard euro voor deze TOZO-maatregel. Die kan beter worden besteed en wel met de invoering van een klassiek idee dat in Nederland nog nooit is uitgevoerd: een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Geef elke zzp’er een tijdelijk basisinkomen van 1000 euro per maand, of die nu inkomen heeft of niet. De voordelen zijn overduidelijk: deze maatregel vergt geen uitzoekwerk en dus nauwelijks administratieve rompslomp. Wat betekent dat er snel kan worden betaald, en dat is belangrijk: haast is geboden. Het mag klinken als strooien met geld en dus een peperdure oplossing, maar dat is het juist niet. De uitvoeringskosten zijn minimaal, en je steunt de zzp’ers met 1,2 miljard euro per maand.

Bureaucratisch circus

Dit geld zal bovendien snel worden uitgegeven, omdat veelverdienende zzp’ers een zeldzaamheid zijn. Zo sijpelt dit tijdelijke basisinkomen grotendeels door naar de brede economie, waardoor de netto kosten nog lager uitpakken.

Onze zzp’ers blijven zo verschoond van een bureaucratisch circus dat gedoemd is te mislukken. Ze kunnen zich maximaal blijven richten op het vinden van opdrachten en de toegenomen zorgtaken thuis. Doordat ze minder snel in financiële problemen komen, blijft hun arbeidscapaciteit en ervaring beschikbaar voor de samenleving. Dit zal zich laten vertalen in een sneller economisch herstel als de corona-uitbraak is bezworen.

Om het kabinet te bewegen om te kiezen voor een tijdelijk basisinkomen lanceerde ik vrijdag een petitie, http://www.petitiezzp.nl. De bedoeling van het kabinet is goed, maar het kan beter. Ik hoop dat heel veel mensen, niet alleen zzp’ers, het met me eens zijn en de petitie steunen. De petitie is inmiddels duizenden keren ondertekend.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.