Coronacrisis in Eemlands bedrijfsleven; Al 1300 lokale ondernemers hebben aangeklopt voor steun

Coronacrisis in Eemlands bedrijfsleven; Al 1300 lokale ondernemers hebben aangeklopt voor steun
© Foto ANP
Soest

De coronacrisis slaat hard toe in het bedrijfsleven in Soest, Baarn en Bunschoten. Al 1300 ondernemers verkeren zodanig in nood dat ze de gemeente om steun hebben gevraagd om zo het hoofd boven water te houden. Er zijn inmiddels 1100 aanvragen beantwoord.

,,We hebben echt te maken met een hausse aan aanvragen”, stelt de Soester burgemeester Rob Metz. In zijn gemeenten gaat het om vele honderden ondernemers. ,,Je merkt echt dat het water begint te stijgen, ondernemers krijgen het steeds moeilijker.”

De in Soest gevestigde Uitvoeringsorganisatie BBS - Baarn, Bunschoten, Soest - werkt zich drie slagen in de rondte om de aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. ,,Er wordt keihard gewerkt”, zegt Metz. ,,We doen er alles aan om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Niet alles lukt binnen een dag, en daar is ook begrip voor.”

Van de dertig mensen die in deze tijd van thuiswerken nog in het Soester gemeentehuis zijn, zijn er volgens Metz vijftien aan de slag bij Uitvoeringsorganisatie BBS, de afdeling die dit soort aanvragen voor de drie Eemlandse gemeenten afhandelt.

De gemeente Soest heeft los van de landelijke steunmaatregelen zelf ook een aantal zaken geregeld om het lokale bedrijfsleven te steunen. Dwanginvorderingen bij betalingsachterstanden zijn opgeschort, belastingen kunnen gespreid worden betaald, zzp'ers kunnen via een versnelde procedure inkomensondersteuning krijgen en kunnen tegen een lagere rente geld lenen om hun bedrijf overeind te houden, om een paar voorbeelden te noemen.

Meer informatie over steunmaatregelen van de gemeente Soest voor de lokale ondernemers is hier te vinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.