Vrachtwagens mogen bij vijftien Hilversumse supermarkten ook ’s nachts laden en lossen

Vrachtwagens mogen bij vijftien Hilversumse supermarkten ook ’s nachts laden en lossen
© ANP
Hilversum

Bij vijftien supermarkten in Hilversum mag nu ook ’s nachts geladen en gelost worden. Deze maatregel is volgens het college in Hilversum nodig omdat anders de supermarkten met lege schappen komen te zitten.

Normaal gesproken mogen de vrachtwagens die de supermarkten bevoorraden alleen tussen 7.00 en 19.00 uur laden en lossen. Dat is vanwege de geluidsproductie die hierbij vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan het gepiep van de vrachtwagen die achteruit het supermarktterrein oprijdt, of het rijden met tientallen karren met producten.

Lege schappen

Een aantal supermarkten had echter bij de gemeente Hilversum aangegeven dat deze tijden met de coronamaatregelen in het achterhoofd niet haalbaar zijn. Er dreigden lege schappen te komen, omdat producten door de grote logistieke puzzel tijdens deze crisis niet op tijd bij de supermarkt afgeleverd konden worden. Het college heeft dit probleem erkend en heeft daarom - na een inventarisatie onder het merendeel van de supermarkten - besloten om laden en lossen in de avond en nacht te gedogen.

Vijftien supers

Het gedogen geldt voor niet voor alle grootgrutters in de mediastad. De volgende vijftien supermarkten kunnen in geval van nood ook ’s nachts producten binnenhalen: de Albert Heijn’s aan de Gijsbrecht van Amstelstraat, Kappitelweg, Langestraat, Seinstraat, Van Hogendorplaan en die in De Meent, de Jumbo’s aan de Larenseweg en Stephensonlaan, de Aldi aan het Noordsebosje, de Dirk van den Broek in Hilvertshof, de Hoogvliet aan de Groest, de Lidl’s aan de Kappitelweg en de Lorentzweg, de Plus aan de Oosterengweg en de Spar aan de ’s Gravenlandseweg.

Geluidsnormen

Helemaal volgens de regels is dat overigens niet. Eigenlijk moet de gemeente per locatie een apart besluit met ruimere geluidsnormen opnemen. Maar hiervoor moet een geluidsonderzoek gedaan worden, dit kan door alle mogelijke bezwaarschriftenprocedures weken duren. Het college wil daar niet op wachten en heeft daarom besloten om een oogje dicht te knijpen als vrachtwagens buiten de afgesproken tijd hun voorraad laden of lossen. ’Hoewel dit een overtreding van het Activiteitenbesluit tot gevolg heeft’, aldus b en w.

Nachtrust

Het college hoopt dat buurtsupers wel goed om zullen gaan met dit besluit. Omdat het nachtelijk laden en lossen de nachtrust van de buurt kan kosten, hebben ze de supermarkten nadrukkelijk verzocht om dit vooral tussen 6.00 en 22.00 uur te doen.

In de regio

Niet alleen in Hilversum kan de nachtrust worden aangetast. Ook in Soest kan laden en lossen nu 24/7. In andere gemeenten is alleen besloten om de laad- en lostijden te verruimen. In Huizen mag het tussen 09.00 en 20.00 uur. In de BEL-gemeenten mag het wat vroeger: vanaf 6.00 uur en op zondag 8.00 uur. Om 23.00 uur moeten ze stoppen. In Wijdemeren mag bevoorraden tussen 7.00 en 21.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.