Huisvesting voor partners in strijd tegen eikenprocessierups; BEL-gemeenten hangen honderden nestkasten op

Honderden nestkastjes moeten helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups.© STUDIO KASTERMANS/Ben den Ouden

Mirjam van Twisk
Eemnes

Blaricum, Eemnes en Laren hebben hun deuren wagenwijd opengezet voor mezen. Deze diertjes hebben het sinds kort voor het kiezen waar zij ’thuis’ willen zijn nu er vele honderden mezenkastjes voor hen zijn opgehangen. Niet uit liefde voor de vogeltjes, maar in de hoop dat zij een bijdrage gaan leveren aan de bestrijding van de eikenprocessierups.

Het is dus goed begrepen eigenbelang, dat nestelkastenoffensief van de gemeenten. Dat overigens niet ophoudt bij nestkasten voor kool- en pimpelmezen. In de komende tijd volgen ook 250 kastjes voor ringmussen en, voor Eemnes, 250 vleermuiszomerkasten. Het timmer- en zaagwerk daarvoor wordt verricht bij Sherpa.

Lekkernij

De vogels voeren hun jongen met grote aantallen rupsen. De processierups is voor hen een lekkernij. Vleermuizen eten de processievlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de wespenlarf de rups langzaam opeet. Deze dieren zijn dus partners in de strijd tegen de processierups. Daarom is het belangrijk een landschap te creëren waarin al deze beestjes graag willen verblijven. Onder meer door kasten voor hen op te hangen hopen de gemeente effectiever te zijn in de bestrijding van de rups.

Niet alleen de drie gemeenten, maar ook burgers leveren een bijdrage. In Eemnes hebben circa vijfhonderd inwoners ook zélf een mezenkastje opgehangen. Zij konden de kastjes kosteloos ophalen bij de gemeente.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.