Premium

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Gevulde aubergine

Stralend van oor tot oor staat Baki Cinar in zijn eetlokaal Baak tussen de papieren tasjes vol gerechten. „Of het een beetje loopt? Ik heb meer omzet dan gewoon in het restaurant. Dit is heel bijzonder.”

De een na de ander staat voor de deur van zijn zaak aan het Keiplein in Hilversum. Baki Cinar heeft Turkse roots en zijn moeder staat maandelijks een avond achter de potten en pannen in het restaurant. Gasten kennen haar kookkunsten inmiddels („Ze is de allerbeste kok”, zei Baki toen hij twee jaar geleden opende). Toen hij de deur moest sluiten door het coronavirus besloot hij zijn wereldkeuken te verruilen voor de Turkse en startte direct een afhaal- en bezorgservice. Want in tijden van crisis kun je volgens Baki op twee dingen bouwen: het RIVM en Mama! Een scooter opgetuigd met twee Turkse vlaggen en een snerpend toetertje dwaalt nu door de Hilversumse straten.

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Verse Börek

Bezorgscütertüter

Voor 17 euro per persoon ’kookt mama Turks bij jou thuis’, meldt de website. Vijf gerechten die thuis opgewarmd kunnen worden, legt de kok aan de telefoon uit. Bestellen maar, voor drie personen. Even later stuurt Baki een lief bedankje en een tikkie. Na betaling volgt nog een vrolijke video van zijn ’bezorgscütertüter’. Cinar zit duidelijk niet bij de pakken neer. „Het klinkt gek misschien, maar ik zei gisteren nog tegen mijn vriendin ’natuurlijk niet leuk dat we dicht moeten, maar dit heeft ook wel iets’. Spannend. Even waren we van slag en toen zijn we meteen iets nieuws gaan bedenken.”

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Sigari Boregi

Het heeft wel iets spannends zo’n tas vol bakjes met verrassingsgerechten mee naar huis nemen. Op een bijgevoegd A4’tje staat heel handig de bereidingswijze. Het menu past hij regelmatig aan. We eten vanavond sigara boregi, gevulde aubergine met lamsgehakt (je kunt ook kiezen voor de vegetarische variant, verse börek, fetasalade en baklava (combineert lekker met een bolletje vanille-ijs of kaneelijs, is het advies) toe.

Lamsgehakt

Sigara boregi is een Turkse lekkernij van filodeeg, witte kaas, munt en honing. In een klein bakje is pittige chilisaus bijgevoegd. De rolletjes (even kort opwarmen) zijn heerlijk en niet vet. De gevulde aubergine met lamsgehakt en stukje rode paprika moet zo’n tien minuten in de oven. Hij is boterzacht en een tikkeltje zoet door de paprika. Lekker! De verse börek, bestaat in dit geval uit een pannenkoek gevuld met spinazie, prei en fetakaas. Uit de oven is-ie helemaal lekker.

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Fetasalade

De fetasalade is dik in orde met sla, radijs, tomaat, ui, olijf en een paar klodders smeuïge fetakaas. De vinaigrette van een pittige knoflook- en peperolie wordt in een klein bakje apart geleverd. Een groot stuk krakend vers Turks brood maakt de maaltijd af.

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Baklava

En dan ligt in een bakje de mierzoete baklava ons nog aan te staren. We kijken in de vriezer. Geen vanille- of kaneelijs helaas, maar wel een bak yoghurtijs met rode vruchten. En kijk, ook nog een spuitfles slagroom. De perfecte combi. De baklava druipt zoals het hoort van de honing. De gehakte pistachenoten zijn omwikkeld met knapperige flinterdunne deegsliertjes. Inderdaad goddelijk met een bolletje ijs.

Nu thuiszitten voorlopig nog wel even aan lijkt te houden, is afhalen bij restaurants waar je normaal alleen ter plekke kunt dineren een aangenaam tijdverdrijf op de saaie dagen thuiswerken. Het scheelt ook nog eens een berg afwas. Enige minpuntje is de berg plastic die we overhouden na het diner. Dat is even slikken.

Over de Tong Thuis: Baak in Hilversum zet Turkse mama achter het fornuis en kookt de sterren van de hemel
Enige minpunt van afhalen: de berg plastic die je overhoudt.

Restaurant Baak, bestellen kan elke dag tot 18 uur via tel. 035-5448989 of stuur een mail naar info@baakhilversum.nl (vermeld naam, adres en telefoonnummer en geeft aan of je wil afhalen of bezorgen), afhalen en bezorgen tussen 17 en 19 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.