Premium

Buurt ’superblij’ dat Albert Heijn Koekoeklaan op feestdagen niet tot laat open mag; ’Weet je hoe lekker het is om de vogels een keer te horen fluiten’

Buurt ’superblij’ dat Albert Heijn Koekoeklaan op feestdagen niet tot laat open mag; ’Weet je hoe lekker het is om de vogels een keer te horen fluiten’
Zelfs tijdens de coronacrisis staat het parkeerterrein bij de Koekoeklaan behoorlijk vol.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Bussum

De Albert Heijn in het winkelcentrum aan de Koekoeklaan in Bussum mag op feestdagen niet open tot 22.00 uur. De buurt stond door de aanvraag op haar achterste benen, omdat er veel overlast is van de druk bezochte supermarkt. Het college van Gooise Meren schaart zich nu achter de bewoners.

Het hoofdkantoor van de supermarktketen had begin maart voor alle filialen in Gooise Meren ontheffing van de winkeltijdenwet aangevraagd voor de feestdagen. Het college heeft die voor alle filialen goedgekeurd, behalve voor de Koekoeklaan. Deze supermarkt ligt in een dichtbevolkte woonwijk, de parkeerdruk is hoog en bewoners ervaren in toenemende mate (geluids)overlast van de Albert Heijn, zo licht het college haar besluit toe.

Zondagen

Het gaat om Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Op eerste Paasdag en eerste Pinksterdag mag de supermarkt aan de Koekoeklaan wel gewoon open tot 20.00 uur. Deze dagen zijn in de winkeltijdenwet gewoon zondagen en vorige week besloot Gooise Meren vanwege de coronacrisis alle supermarkten toe te staan op zondag tot 20.00 uur open te zijn. Op Koningsdag en Bevrijdingsdag gelden de reguliere openingstijden, omdat dit geen officiële feestdagen zijn.

,,Superblij”, reageert Marielle Veldhuis, die namens de buurt het woord voert, op het nieuws. Ze realiseert zich heel goed dat het maar om vier dagen gaat waarop de supermarkt minder lang open is, maar toch voelt het als een overwinning. ,,Al jaren komt er iedere keer een stapje bij. Vaak zonder dat het ons verteld wordt. Tien jaar geleden was dit gewoon een buurtsuper die op zondag dicht was. Nu komen er klanten uit Naarden, Laren en Blaricum en hebben we bijna 365 dagen per jaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat last van de supermarkt.”

Ratelende karren

Volgens Veldhuis parkeren klanten in de wijk, omdat de vijftig parkeerplaatsen bij de supermarkt ontoereikend zijn. ,,Laden en lossen gebeurt, ook in het wekend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Al die ratelende karren, stationair draaiende motoren, vakkenvullers die ’s avonds blijven hangen. Weet je hoe heerlijk het dan is om een paar keer per jaar alleen de vogels te horen fluiten.”

Veldhuis hoopt dat de gemeente het niet alleen laat bij deze beslissing, maar dat ze ook zo snel mogelijk met de buurt in gesprek gaat over de problemen. ,,We zijn al twee jaar bezig om zo’n gesprek te krijgen. Er ligt een tien jaar oud convenant met de supermarkt, dat al lang niet meer up-to-date is. Daar willen we over praten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.