Premium

MASS voor muziek, film en games

1/2

Ernst Neve is hoofdredacteur

van het maandmagazine HVT

(Hifi Video Test).

Hij bericht over opvallende

trends op hifi- en

audiogebied.

Hoewel het land voornamelijk in het nieuws is gekomen vanwege hun Brexit, komt uit het Verenigd Koninkrijk een enorme rij van bijzonder klinkende luidsprekers. Ik heb er al vaak melding van gemaakt in deze rubriek, Engelse speakers hebben een bepaalde klank. Kenners hebben het over een bijzondere PRaT (Pace, Rhythm and Timing), een term die je zou kunnen omschrijven als muzikaliteit die je veelal dwingt tot het ritmisch meebewegen van de vingers of voeten.

Bevlogen muziekliefhebber

Monitor Audio is hier een heel goed voorbeeld van. Zoals vele luidsprekermerken van naam en faam is ook dit merk het geesteskind van een bevlogen muziekliefhebber, te weten Mo Iqbal. In 1972 liet hij zijn MA1 boekenplankluidspreker het levenslicht zien. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Een ontelbare reeks Monitor Audio vindingen is inmiddels in hun luidsprekers verwerkt, allemaal gericht op een zo muzikaal mogelijk eindresultaat. Opvallend is het vermogen van Monitor Audio om steeds voorop te lopen wat betreft audiotrends en luidsprekerontwikkelingen. Of het nu om materialen gaat, zoals het gebruik van aluminium en goud in luidsprekeronderdelen, of bepaalde toepassingen, zoals docking stations, bluetoothspeakers en desktopluidsprekers, het bedrijf lijkt steeds in de pas te lopen met wat consumenten precies willen.

Satellietsysteem

Een mooi voorbeeld hiervan moet toch het MASS 5.1 systeem van Monitor Audio zijn. De afkorting staat voor Monitor Audio Satellite System. Satelliet in de zin van heel klein en systeem in de zin van multi inzetbaar. Klein en fijn moet je eigenlijk zeggen, zowel qua geluid als qua uiterlijk. De afgeronde vormen combineren fraai met de stoffen afwerking in de kleuren Midnight Black en Mist Grey, terwijl het geluidsbeeld overtuigend breed is. En dan hebben we het alleen nog maar over de weergave van muziek. De 5.1 aanduiding geeft aan dat een MASS-systeem uit vijf luidsprekers bestaat, twee voor, één in het midden en twee achter. Samen met de bijgeleverde actieve subwoofer heb je een volwassen cinema surround systeem. En het compacte karakter van het systeem geeft ook nog eens de gamer in ons de mogelijkheid echt kwaliteit in huis te halen. En dat voor 850 euro. Wil je liever een 7.1 of 9.1 systeem? Geen nood, de MASS-luidsprekers zijn ook los te koop voor 95 euro per stuk.

Meer informatie op www.monitoraudionederland.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.