Ook AZ wil een punt achter het seizoen zetten, net als Ajax en PSV

Ook AZ wil een punt achter het seizoen zetten, net als Ajax en PSV
Het stadion van AZ.
© Foto ANP
Alkmaar

AZ wil dat het eredivisieseizoen per direct wordt beëindigd. De club heeft donderdag de KNVB en de Eredivisie CV geadviseerd een punt achter het seizoen te zetten.

PSV kwam op ongeveer hetzelfde moment met dezelfde boodschap naar buiten. Omdat woensdagavond Marc Overmars namens Ajax al riep dat het seizoen afgelopen moest zijn, is duidelijk dat de topclubs de aanval hebben geopend.

Aan de voetbalbond (de organisator van de competitie) en de Eredivisie CV (waarin alle clubs vertegenwoordigd zijn) nu de taak om de knopen door te hakken.

Ondergeschikt belang

„Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn”, zegt Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken van AZ op de website van de club. „Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog teveel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen.”

Juni en juli

Dinsdag meldde de overheid dat er tot 1 juni geen profvoetbal mogelijk is en dat er tot minimaal 28 april niet getraind mag worden. De KNVB wil desondanks proberen het seizoen af te maken, omdat de Europese voetbalbond alle landen tot begin augustus geeft de nationale competities af te maken. De KNVB wil proberen de competitie half juni te hervatten en dan de resterende acht speelronden in juni en juli af te werken.

Woensdag zei Ajax-directeur Marc Overmars dat zijn club wil dat het seizoen beëindigd wordt. Nu heeft AZ hetzelfde standpunt naar buiten gebracht.

Ajax en AZ staan na 26 speelronden samen bovenaan in de eredivisie, die sinds half maart stilligt.

Volksgezondheid

PSV’s algemeen directeur Toon Gerbrands zegt op de site van zijn club: „Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen. Ten eerste omwille van de volksgezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer. Daarnaast zijn we van mening dat het doorspelen in de zomer, zoals de Uefa woensdag heeft voorgesteld, niet haalbaar is. We hopen dat de KNVB ons advies opvolgt.”

België

In België heeft het bestuur van de overkoepelende organisatie (Pro League) donderdag ook het advies uitgebracht de competitie te beëindigen. Dat moet formeel nog bekrachtigd worden, maar de verwachting is dat dat gaat gebeuren.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Sport