Daling van coronapatiënten in Tergooi, Meander blijft stabiel; ’Morgen kan het weer anders zijn’

Daling van coronapatiënten in Tergooi, Meander blijft stabiel; ’Morgen kan het weer anders zijn’
Hilversum

Het aantal coronapatiënten in Tergooi is donderdag met zes teruggelopen naar 26. Daarvan liggen er wel nog steeds tien op de IC. Ook is er deze dag niemand overleden in het ziekenhuis als gevolg van het virus.

Bij Meander medisch Centrum in Amersfoort is het aantal besmette patiënten gelijk gebleven, 42 in totaal, waarvan twintig op de IC. Dat lijken bemoedigende cijfers, maar de ziekenhuizen zeggen geen enkele uitspraak te durven doen over het verloop van de patiënten. ,,Prettig dat het niet gestegen is, maar het kan morgen weer helemaal anders zijn”, aldus woordvoerder Erik van Goor van Meander.

Vier bedden

In Amersfoort hebben ze op dit moment nog maar vier bedden vrij op de IC. ,,We zijn aan het kijken of we nog verder kunnen opschalen, maar dat is lastig. Het gaat niet alleen om apparatuur wat daarvoor nodig is, maar ook om de juiste mensen aan het bed.”

In Tergooi zijn er vanaf vrijdag vijf extra IC-bedden voor coronapatiënten beschikbaar. Vijftien totaal. ,,We kunnen opschalen door artsen en verpleegkundigen van de OK te trainen voor de IC. Daarnaast hebben we beademingsapparatuur gekregen van een ander merk. Daar trainen we ons personeel nu in. Inmiddels zijn we ruim tweehonderd procent opgeschaald ten opzichte van het begin”, zegt woordvoerster Wencke Fassbender.

Ook prioriteit

Ze benadrukt dat het ziekenhuis daarnaast 130 bedden, waarvan vijf op een aparte IC, beschikbaar heeft voor spoedzorg aan niet-corona patiënten. ,,Dat heeft ook nog steeds onze prioriteit. Als je je been breekt of een beroerte krijgt, dan staan we klaar.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.