Premium

Column Krijg nou wat!?: Op reis naar...

Column Krijg nou wat!?: Op reis naar...

Sinds een paar weken woon ik in Schaarbeek. De rest van de familie is niet mee verhuisd want ja, het is toch een kleine driehonderd kilometer vanaf onze huidige woonplaats.

Schaarbeek, wie kent het niet? De vroegere ezelgemeente in de buurt van Brussel. Die benaming kreeg het stadje - volgens Wikipedia - omdat vroeger de inwoners van Schaarbeek hun zure kers, de kriek, per ezels vervoerden naar de markt in Brussel, waar de kriek gebruikt werd om er bier van de maken. Op een gegeven moment zou de gemeente zelfs evenveel ezels als inwoners tellen. Dan kunnen ze nog niet tippen aan Nieuw Zeeland, waar er op elke inwoner ongeveer tien schapen zijn. Maar dit terzijde. We dwalen af.

Schaarbeek dus. Maar waarom? Dat heeft te maken met een Belgische televisieserie die ik heel graag wil zien, maar vergeten ben om op te nemen: GR5. Een thriller over een vriendengroep die een vermiste vriendin gaat zoeken. Ze liep de Grote Route 5 van Nederland naar Frankrijk (meer dan 2000 kilometer) en de vrienden gaan dit pad nalopen. Dat levert naast een spannend plot ongetwijfeld prachtige natuurbeelden op.

Maar goed: twee afleveringen (op België 1) al gemist, dan maar even kijken op de Belgische ’Uitzending Gemist’. Even een account aanmaken om toegang te krijgen en... helaas. Met een Nederlands e-mailadres en vanaf een computer die in Nederland staat, lukt het niet. Daar trappen onze zuiderburen niet in.

Wat nu? Wachten totdat de serie op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden? Maar dat kan nog wel heel lang duren. Eerst de zomerstop door zien te komen en dan alsnog afwachten of het hier te zien zal zijn. Goede raad is duur. Ik kies voor een creatieve oplossing: mijn VPN-verbinding. Een virtueel privénetwerk, waarmee je binnen de internetverbinding een tunnel creëert, waarlangs al je gegevens verstuurd worden. Die versleutelde gegevens zijn dus niet zichtbaar voor je provider en waarborgen je privacy beter.

De VPN wijzigt ook het IP-adres, waaraan te zien is vanaf welke locatie je gegevens verstuurt. Het nieuwe IP-adres is het adres van een VPN-server. En die hebben ze dus ook in België. Ik log in op zo’n Belgisch adres, maak een account aan met de postcode van Schaarbeek, dat trouwens ook een postcode in Amsterdam is, en bingo. De eerste twee afleveringen zijn te zien. De moeite waard. Voor de andere afleveringen stel ik nu wel de timer in...

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.