Premium

Duizenden zorgmedewerkers klagen over tekorten aan beschermende middelen, sector kampt met ’hele lastige dilemma’s’

Duizenden zorgmedewerkers klagen over tekorten aan beschermende middelen, sector kampt met ’hele lastige dilemma’s’
© Foto AFP
Hilversum

Personeel in de zorg klaagt steen en been over een toenemend tekort aan beschermende middelen tegen corona. De zorgen over de veiligheid thuis en die van patiënt en cliënt groeit.

Personeel dat een week met een mondkapje moet doen, dat officieel maar drie uur bescherming biedt. Als er sowieso al mondkapjes zijn. Of medewerkers die van de ene naar de andere afdeling moeten en vrezen dat ze zo corona naar gezonde mensen kunnen overbrengen. Het regent klachten deze dagen, bij zowel beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden Nu ’91 als bij FNV Zorg en Welzijn.

Bij een meldpunt van Nu ’91 kwamen deze week in amper drie dagen tijd 6500 meldingen binnen. Van de werknemers die reageerden klaagde 92% over tekort schietende bescherming. De provincies Zuid- en Noord-Holland voerden de lijst aan, met 23 en 17% van het totaal aan reacties, meer nog dan uit Brabant. ,,Het betreft vooral gebrek aan mondmaskers, schorten, spatbrillen en desinfecterende middelen”, aldus Femke van der Palen van Nu ’91, die geschrokken is van de grote respons. ,,Alleen al het eerste etmaal kregen we 5000 meldingen van bezorgde mensen. Echt schrikbarend dit.”

De FNV bevestigt het beeld, al geeft in een poll daar ’slechts’ bijna de helft van de mensen aan tekort te hebben. ,,Maar dit is een poll en geen meldpunt”, aldus woordvoerster Danielle van Essen, die wel merkt dat de zorgen over tekorten toenemen. FNV-bestuurder Cor de Beurs noemt het schrijnend dat personeel onveilig het werk moet doen. ..Er zijn richtlijnen van de RIVM voor veiligheid, maar die zijn niet altijd uitvoerbaar en spreken elkaar soms tegen.” Voor werkgevers zorgt het tekort aan middelen volgens hem voor steeds meer, soms grote dilemma’s. ,,Je personeel moet zorg verlenen, maar kan ook sneller zelf ziek worden en anderen besmetten. Eigenlijk is er door de tekorten geen oplossing voor op dit moment.”

Ook deze krant kreeg van personeel van zorginstellingen meldingen. Anoniem, uit vrees voor repercussies. Ze gaan over tekorten en over collega’s van zorginstellingen die zich uit voorzorg ziek melden.

Een overleg donderdagmiddag in Den Haag tussen het ministerie van VWS, Nu ’91 en de bonden heeft volgens Nu ’91 niets opgeleverd. ,Feit blijft helaas dat er gewoon te weinig beschermende middelen zijn.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.