Premium

Burgemeester Broertjes houdt zijn hart vast voor het mooie weekeinde: ’Hou vol, ga in je eigen tuin zitten’

1/2
Hilversum

Hij houdt zijn hart vast voor komend weekeinde. De weersvoorspelling voor het Gooi zondag is droog, zonnig en 19 graden. Misschien nog geen rokjesdag maar zeker terrasjesweer. Na drie weken binnenzitten, snakt iedereen om naar buiten te gaan. Doe het niet, zegt Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorzitter van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

,,Dit weekeinde wordt een testcase. Hou vol. Blijf thuis, ga in je tuin zitten. Maar ga niet de straat op, het park in of de hei op. Daar maak ik me echt zorgen om. Straks krijgen we ook nog Pasen. Hoe langer de maatregelen duren, hoe moeilijker het wordt. We zijn met marathonloop bezig. Eentje waar we ons nooit op voorbereid hebben. En we weten niet hoe de wedstrijd verloopt en hoelang die gaat duren. Dat zorgt voor onzekerheid.”

Broertjes leidt tijdens de coronacrisis het Regionaal Beleidsteam waarin alle burgemeesters van de gemeenten uit Gooi en Vechtstreek zitten. Elke woensdag komt het team bij elkaar.

Wat wordt er in die wekelijkse bijeenkomsten met de burgemeesters besproken?

,,We functioneren steeds meer als een crisisorganisatie. Alle dilemma’s waar we tegenaan lopen, worden besproken en we stemmen praktische zaken met elkaar af. Wat doen we met de bruggen? Er is nu besloten om tot 1 juni de winterbediening vast te houden. Wat doen we met de markten? Het beleid is dat ze open mogen blijven. Weesp heeft non-fooderuit gehaald. Dat doe ik in Hilversum nog niet. Ik controleer zelf op de markt. Woensdag ook weer en dat zag er goed uit. Het gedrag van mensen is voorbeeldig. Ik hou de markt zolang mogelijk open. Goed voor de ondernemers en de bezoekers zijn ook dolblij. De bloemenzaak staat er, mensen willen graag een bloemetje kopen. Dat maakt het nog een beetje vrolijk thuis.”

Hoe zien uw dagen eruit? Komt u behalve op de markt nog buiten?

,,Er zit onrust in mijn lijf. Ik ben nog heel actief. Donderdag ben ik bij Connexxion geweest om de chauffeurs een hart onder de riem te steken. Ook zij hebben een vitaal beroep, elke ochtend om zes uur komen ze weer met hun bussen. In een tijd van beperkte vrijheid brengen zij ons nog van A naar B. Woensdag was ik in Tergooi. Een bijzondere ervaring. Heel vervreemdend zo’n leeg ziekenhuis en opeens sta je voor de deuren van de IC. De warzone waar mensen keihard knokken voor hun leven. Ik ben niet binnen geweest, maar je voelt de hitte van de strijd. Fantastisch hoe het personeel het oppakt.”

Er zijn inmiddels veertien coronadoden in de regio en 222 vastgestelde besmettingen. De getallen lopen op. Kan de regio de zorg nog aan?

,,We zaten aan de goede kant, maar zien nu dat het virus ons gebied steeds meer raakt. De cijfers lopen inderdaad op. Dit is een spannend weekeinde. Fijn om te weten dat het ziekenhuis paraat staat, er klaar voor is. We hebben kunnen bijdragen aan de oproep van de overheid om de IC-capaciteit voor dit weekeinde uit te breiden. Tergooi heeft het aantal bedden ruim verdubbeld naar twintig. Die liggen gelukkig nog niet allemaal vol. Er is voldoende plek in de regio, er zijn voldoende handjes. Het is wel enorm aanpoten voor ze, gelukkig zijn er ook veel oud-medewerkers in de zorg teruggekeerd.”

U vertelde twee weken geleden in deze krant dat u zich burgemeester in oorlogstijd voelt. Ervaren inwoners deze cirisis ook als een strijd?

,,Zeker. Ik spreek oudere mensen die zich deze situatie letterlijk herinneren van de oorlog. Binnen moeten blijven en op moeten passen. Maar toen was er een zichtbare vijand waar je je tegen kon afzetten. Dit is een onzichtbare tegenstander. Zo bizar. Ook dat maakt mensen onzeker. Iedereen kan aan de beurt zijn. Jij ben het, of ik. Jong, oud. Niemand is uitgesloten. Dat is belastend. De enige zekerheid die je hebt is het devies van het kabinet dat je vol moet houden.”

Ziet u ook lichtpuntjes?

,,Natuurlijk maak ik me zorgen over de ondernemers, die het heel zwaar hebben. Er zijn duizenden aanvragen voor steun ingediend bij de gemeente. Dat komt nu op gang. De horeca is echt cold turkey naar nul gegaan. Maar ik zie ook steeds meer creativiteit bij ondernemers. Bewonderenswaardig. Ik heb een bierpakket bij de Gooische Bierbrouwerij besteld. Werd aan de deur afgeleverd. Die doen het goed. Zo steun je elkaar. Die saamhorigheid is mooi, we laten elkaar niet stikken. Ik kreeg op de markt spontaan een bosje tulpen van een mevrouw in handen gedrukt. Zo’n mooi gebaar. We moeten afstand houden maar zijn dichter bij elkaar dan ooit. Goed nieuws ook dat de lokale democratie weer op gang komt. We gaan raadscommissies weer laten vergaderen, digitaal doen we dat. Zodat we een aantal belangrijke dossiers, zoals doelgroepen vervoer in de regio en de Kleine Spoorbomen, toch op tijd af kunnen ronden.”

Hoever kijkt u vooruit?

,,Verder dan een paar weken is lastig. We zitten in de derde week van de maatregelen en moeten nog tot week acht. Het heeft geen zin om heel ver vooruit te denken, we weten niet hoe het zich ontwikkelt en verdergaat. Ook ik moet gewoon volhouden. De 7,5 uur slaap per nacht van Mark Rutte haal ik niet. Maar ik lig niet wakker en ben nog gezond. Iedere keer als ik iets voel, denk ik wel: ’Oh mijn God, heb ik het nu ook?’.”

Lees ook: Parkeerterreinen rond natuurgebieden dicht, ook toegangswegen Lage Vuursche gaan weer op slot

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.