Premium

Martine van Os: lekker losgaan in de kamer

Martine van Os: lekker losgaan in de kamer
Martine van Os: ,,Draai maar muziek die stimuleert om te dansen.’’
© Foto Janita Sassen

De tv-kijker kent Martine van Os als presentatrice van ’We zijn er bijna’ en ’Tijd voor Max’, de dagelijkse middagtalkshow op NPO1. Dit programma zou in mei met zomerstop gaan, maar gaat met het oog op de coronacrisis door tot juli. Martine is moeder van twee kinderen en woont met haar man in Hilversum.

Kijken

„Nu de wereld zo op zijn kop staat, lijkt het me verstandig om naar geruststellende films of natuurseries te kijken. Dat maakt de crisis wat draaglijker. Of kijk naar theatervoorstellingen via internet. Zo heeft het gezelschap ’Mug met de gouden tand’ registraties van hun toneelstukken online gezet. De voorstelling ’Buik’ met Marcel Musters en Lies Visschedijk bijvoorbeeld. Orkater doet dat ook, met mooie voorstellingen. Op die manier hoef je het theater niet helemaal te missen.”

Lezen

,,Ik ben onder de indruk van het boek ’Confettiregen’, het debuut van Splinter Chabot. Hij beschrijft hierin zijn worsteling met zijn coming-out. Hoewel hij in een gezin opgroeit waar homoseksualiteit geen probleem is, vindt hij het toch heel moeilijk om anders te zijn dan anderen. Het sprak me aan hoe hij benadrukte dat die worsteling vooral in jezelf zit, in het feit dat je dat anders zijn zelf helemaal niet wilt. Dat het niet jouw keuze is maar dat het gewoon zo is. En dat zeker een kind niets liever wil dan er gewoon bijhoren. Dat vind ik een belangrijke boodschap voor de buitenwereld. Los daarvan is het boek ook nog eens ongelooflijk goed geschreven. Heel knap verwoord voor iemand van 24 jaar.”

„Mijn tip is ook om boeken uit de kast te halen waar je nog niet aan toe bent gekomen. Zo ligt ’Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink bij mij nog op een vergeten stapeltje. Hoog tijd dat ik daar aan begin.”

Luisteren

„Mijn aanrader is om nu vooral vrolijke en swingende muziek te beluisteren. Dat helpt je om aan de duisternis van de virusproblemen te ontsnappen. Want als je te veel stresst en sombert, gaat je weerstand achteruit. Draai dus maar muziek die stimuleert om te dansen, te hopsen en te springen. Desnoods laat je de ’preitjes op m’n dijtjes’ van Ria Valk uit de speakers schallen en ga je flink los in de kamer.’ Dan kom je ook aan je lichaamsbeweging toe.”

Doen

„Maak ’s morgens vroeg een wandeling. Beweeg flink je armen en loop lekker door. Dan ben je meteen goed wakker en heb je voor de hele dag een goed humeur. Maar je kan ook wat aan yoga doen. Lenette van Dongen leidt iedere morgen om acht uur live een yoga-sessie op Facebook. Daar hoor ik enthousiaste reacties op. En mijn tip voor de bofferds die een tuin of een balkon hebben: doe de oefeningen dan vooral daar, want er gaat niets boven de buitenlucht.”

Jan Vriend

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.