Marathonschaatsers Hoolwerf vinden als wielrenners onderdak bij nieuw initiatief ’De Koffiemolen’: ’Dit is geen grap, dit is serieus’

Willem Hoolwerf verruilt de schaats deze zomer voor de fiets bij een nieuwe vereniging.
© Archieffoto
Eemdijk

Marathonschaatsers Willem, Evert en Bart Hoolwerf gaan dit wielerseizoen rijden voor De Koffiemolen, een nieuwe, landelijke wielervereniging met als vestigingsplaats Zwolle.

Voor het trio uit Eemdijk een welkome uitdaging, want hun vaste wielervereniging, WV Eemland uit Amersfoort, kon geen nieuwe hoofdsponsor voor de eliteploeg vinden en trok mede daarom de stekker uit het gesponsorde team.

De Hoolwerfjes waren dan ook op zoek naar een alternatief. Roy Boeve, hun ploegleider bij schaatsploeg AB Vakwerk, nam het initiatief tot de oprichting van de nieuwe wielervereniging. Hij liep al jaren met het idee rond, omdat er zoveel schaatsers zijn die tussen wal en schip vallen als het aankomt op het rijden van officiële KNWU-wedstrijden. ,,Het is een wielerclub die het schaatsen en het wielrennen dichter bij elkaar gaat brengen”, vertelt Frank Vreugdenhil, eveneens rijdend voor AB Vakwerk en de nieuwe voorzitter van De Koffiemolen. ,,Omdat er zoveel trainingskampen in het buitenland zijn voor schaatsers , kunnen ze zich niet altijd als eliterijder binden aan een vereniging. Afgelopen winter is Roy naar de wielerunie gestapt en heeft gevraagd of dat wat wij wilden ook mogelijk was. Dus met een licentie om wielerwedstrijden bij de elite te rijden. Dat was geen probleem.”

Vreugdenhil vormt samen met Boeve (penningmeester) en collega-marathonschaatser Niels Overvoorde (secretaris) het bestuur. ,,Hoe we aan die naam komen? Je weet dat wielrenners onderweg vaste klanten zijn van koffie met appelgebak. Zo is het ontstaan”, lacht de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht, eind januari op de Weissensee.

Geen grap

Vreugdenhil benadrukt dat het geen grap is. ,,Dit is echt serieus. We gaan dit jaar instappen en kijken hoe het verloopt. Niet alleen ons marathonschaatsteam rijdt voor ons, ook andere schaatsers kunnen lid worden. Je hebt veel schaatsers die zo af en een toe een wedstrijd willen rijden, maar geen licentie hebben. Dat kan nu bij ons. De contributie is ook niet hoog, 250 euro voor een heel jaar. We beginnen dit seizoen kleinschalig, maar hopen volgend jaar op een eliteploeg waarmee we ook nationale klassiekers kunnen rijden.”

Evert Hoolwerf is blij met de ontwikkeling. ,,Dit is een geweldig initiatief. Nu moet je voor jezelf trainen, straks kan dat met het team.”

Willem, die net als zijn neven werkt bij familiebedrijf Hoolwerf Heiwerken, kon onlangs nog maar net uit de Verenigde Staten wegkomen. ,,Ik was daar om de bouwwereld te vertellen over heipalen en hoe we die gebruiken in Nederland. Ik zou zeker nog twee weken blijven, maar toen ik over de uitbraak van het coronavirus hoorde, wist ik dat ik weg moest wezen. Het scheelde weinig, want ik had nog maar net de laatste vlucht uit Atlanta.”

Willem Hoolwerf heeft dankzij de nieuwe ploeg ook de kans om zijn titel bij de elite in het district Midden-Nederland te verdedigen. Dat was zonder lidmaatschap van een officiële wielerclub niet mogelijk geweest. Al is het nog maar de vraag of die wedstrijd ook echt gereden gaat worden. Voorlopig staat deze gepland voor 1 juni in Utrecht. ,,Het is geweldig dat dit is gelukt, hier zaten we op te wachten. Als het districtskampioenschap niet door kan gaan, ben ik de eerste die twee jaar lang kampioen is. Maar wat zou het mooi zijn als het coronavirus dan overwonnen is. De Ronde van Baarn op 28 juni, dat zou een mooi eerste optreden voor het team zijn.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal