Premium

Culturele instellingen proberen met man en macht het hoofd boven water te houden: ’Het is een treurige zaak’

1/2
Hilversum

De schade als gevolg van de coronacrisis voor culturele verenigingen, zoals muziekverenigingen en koren, werd in de laatste week van maart al op minimaal twaalf miljoen euro geschat en het einde is nog lang niet in zicht. Ook in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland staat de cultuursector onder grote druk.

Op allerlei mogelijke manieren wordt gepoogd om in contact te blijven met het publiek.

Museum Hilversum

Museum Hilversum gaat onder meer de geplande tentoonstellingen van fotografen William Rutten, Lieve Blancquaert en fotograaf en filmer Simone Bennett via een livestream delen. Rutten bijt in de derde week van mei het spits af, de week daarna is het de beurt aan Blancquaert en in de eerste week van juni volgt Bennett.

Op 30 april presenteert het museum in samenwerking met de gemeente Hilversum bovendien online de lancering van het boek ’Een stad op drift. Hilversum tijdens de Duitse bezetting’. In ’Een stad op drift’ is schrijfster Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel, historica en politicologe, aan de slag gegaan met de reacties van Hilversummers die loskwamen na de tentoonstelling in het museum, vijf jaar geleden, over de Tweede Wereldoorlog. Op de site van het museum en de gemeente wordt een interview met Von Frijtag geplaatst.

Van Breugel realiseert zich dat het museum door de sluiting bepaalde afspraken die aan de gemeentelijke subsidie gekoppeld zijn, niet kan nakomen. Dat zijn bijvoorbeeld afspraken op het gebied van educatie. „Maar ik verwacht dat ze dat met sympathie gaan benaderen. Zolang de subsidie doorloopt, kunnen we het voorlopig nog opvangen.”

Kleintje Kunst

In een heel andere positie zit Eugène Mennen met zijn ongesubsidieerde Theater Kleintje Kunst. „Het is een drama”, zei hij nog voordat bekend werd dat alles op slot blijft tot in ieder geval eind april. „De uitverkochte voorstelling van Trojka Toneel op 8 maart en alles daarna werd afgelast. Financieel is het een aderlating. Ik weet dat er bij de gemeente Hilversum een loket is voor hulp bij dit soort verliezen. Het theater moet wel blijven bestaan. We zitten hier al dertien jaar ongesubsidieerd en bieden iedere muziekgroep of artiest een werkvloer aan. We kunnen het tot de zomer wel uitzingen, maar de vaste lasten en de erfpacht van de grond lopen door. Laatst bedacht ik dat we de opgenomen gespeelde stukken misschien online kunnen zetten. Hoe dat geregeld gaat worden, moet ik nog uitzoeken.”

Deo et Arti

Toneelvereniging Deo et Arti moest alle uitvoeringen na het weekend van 13 en 14 maart opschorten. Berry Ruisendaal, bestuurslid van de vereniging: „We hebben het over zes nieuwe voorstellingen. Het wrange is dat Deo et Arti dit jaar 75 bestaat. We hadden grootse plannen en wilden op Koningsdag flink uitpakken, dat gaat niet door. We hebben nu geen inkomsten, maar verder zijn onze vaste lasten laag.”

Het Jagthuis

Clarien Zetsma van Muziekpodium het Jagthuis in Nederhorst den Berg. „We hadden een lang weekend met Beethovenconcerten gepland en die probeer ik nu één voor één over te hevelen naar 2021. Of dat lukt hangt onder meer af van alle agenda’s van de musici.” Stichting Jagthuis zal op korte termijn niet in financiële problemen komen. „De kamermuziekconcerten horen quitte te draaien, het moet ons niet iets kosten.” Zetsma weet dat veel musici hun diensten, zoals lesgeven, online zetten en hun muziek livestreamen. „Heel veel verdienen ze daar niet mee. Zelf voel ik niet de behoefte om een concert online te gaan zien. Een concert is een live-belevenis. Je wilt de muziek van dichtbij zien en horen. Ik denk dat we straks een enorme ’boost’ krijgen van mensen die weer concerten gaan bezoeken. Dat is positief aan deze crisis: dat mensen zich realiseren dat kunst belangrijk is in het leven.”

Theater deMess

Frans Muthert, een van de grondleggers van Theater deMess in Naarden: „ Het is een treurige zaak. We hebben een bloeiend theater met honderd voorstellingen en concerten per jaar. Maar ook andere activiteiten zullen niet plaatsvinden, bijvoorbeeld koren die repeteren, exposities en particuliere huurders van het gebouw. We leven zonder subsidies. Er zijn wel sponsoren maar daar kunnen we de schoorsteen niet van laten roken. We zijn afhankelijk van verhuur. Want de huur en de vaste lasten liegen er niet om.”

Jasper Bon

Pianist en concertenorganisator Jasper Bon was bezig met de lunchconcerten in het inmiddels gesloten Huis van Eemnes toen hij werd ingehaald door de actualiteit. Zijn eigen bedrijf houdt Bon op allerlei manieren gaande. „Ik geef pianoles via Whatsapp en Skype. Dat is wel handig en kinderen vinden het heel leuk om op deze manier les te krijgen. Een voordeel van veel thuiszitten, is dat ik meer tijd heb om te componeren. Momenteel ben ik bezig met een pianotrio en het duurt nog wel drie, vier maanden voordat het af is.”

Pouloeuff

Gelukkig zijn er ook instellingen die zich geen zorgen hoeven te maken over het voortbestaan. Hoewel Pouloeuff in Naarden eveneens de deuren moest sluiten, heeft dat geen directe financiële consequenties voor de non-profit organisatie die zich onder de veilige vleugels weet van Keep an Eye, een stichting die is opgericht door particulieren. Evengoed doet Pouloeuff er van alles aan om in contact te blijven met het publiek. Zo worden via sociale media en de site van Pouloeff vanaf deze week werken gedeeld uit de tentoonstelling ’Menselijk’, die overigens verlengd is tot 1 juni. Elk werk gaat gepaard met een begeleidende tekst van de kunstenaar. Daarnaast is op het raam van de galerie een QR-code geplakt waarmee de virtuele bezoeker terecht kan in de galeriewinkel. Op die manier worden elke week twee kunstwerken ’in de vitrine gezet’.

Fusie

Robbert Jan Proos is artistiek leider van de ongesubsidieerde Theatergroep Fusie in Hilversum: „Fusie betaalt structureel huur aan Sandbergen en wij hebben twee inkomstenbronnen: contributie en kaartverkoop. Nu die inkomsten wegvallen moeten we onze reserves aanspreken. We hebben behoorlijk wat opgebouwd voor een eventueel slecht seizoen, maar hier houd je geen rekening mee.” Proos is cabaretier en theaterschrijver en moest zelf van alles cancellen. Hij zou optreden met zijn solovoorstelling over het Songfestival maar dat gaat dus niet door. „Een tijd van bezinning is aangebroken, waarin we nadenken over onze kwetsbaarheid en elkaar opnieuw weten te vinden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.