Premium

Zij houden het Gooi draaiende: fietskoerier Marsha Andringa. ’Ik draai nu honderd kilometer per dag. Trainen hoef ik deze zomer niet meer, haha’

Zij houden het Gooi draaiende: fietskoerier Marsha Andringa. ’Ik draai nu honderd kilometer per dag. Trainen hoef ik deze zomer niet meer, haha’
Fietskoerier Marsha Andringa.
© Foto Marco Okhuizen

Het coronavirus houdt velen thuis, maar deze Gooise helden zijn voor ons aan het werk. Dagelijks zetten we iemand in het zonnetje die het Gooi draaiende houdt. Vandaag fietskoerier Marsha Andringa (30) uit Hilversum van GreenSpeed Fietskoeriers.

„Anderhalf jaar terug ben ik met dit werk begonnen. Ik had nooit gedacht dat het zo druk zou worden. Op vrijdag fietste ik altijd al acht uur, maar dat was één dag in de week. Het houdt nu structureel aan. Elke dag acht, negen uur.

Voor het grootste deel bezorgen we medicijnen voor apotheken, ook in ’normale’ tijden. Dat moet overdag. ’s Avonds bezorgen we voor online winkels. Tijdens de eerste weken van de crisis liepen die laatste cijfers wat terug, maar nu doen veel mensen alles online.

De afgelopen weken viel het me op dat ik wel heel veel kilometers maakte. Vrijdag dacht ik, laat ik het eens tracken. Ik heb bijna honderd kilometer gefietst. Nu gaan we elke dag wel die kant op.

De dag erna voel je dat pas. Veel honger, met de trap opgaan zijn de benen wat vermoeider en de dag erna is het weer even in het ritme komen. Chocomel is mijn ding. Eiwitten, suikers en koolhydraten. Geen gelletjes en zo. Je lichaam went eraan. Ik hoef niet meer te trainen deze zomer, haha.

We doen het met z’n allen. Ik ben blij dat ik nog wat kan doen. Een hoop mensen zitten binnen en kunnen niks doen. Ik ben blij dat ik wat kan bijdragen. Op deze manier, met dit weer. Ik realiseerde me pas tijdens de coronacrisis dat ik een cruciaal beroep heb, als schakel tussen bedrijven en mensen.

Een steentje bijdragen geeft voldoening. Mensen blij maken door medicijnen te bezorgen. Soms zijn we in deze drukke tijd wat later voor de deur bij ouderen. Zij zitten echt te wachten. Soms krijgen we een applausje en soms willen ze handenschudden, maar dat kan nu niet. Als je na sluitingstijd dan tóch nog voor de deur staat. Dat vinden ze prachtig. Heel tof en dat maakt het heel dankbaar werk.

We gaan wel anders te werk. Afstand houden, soms is medicatie speciaal verpakt. We proberen het in de brievenbus te gooien. Anders in een bloempot of deels in de brievenbus, want veel oudere mensen kunnen niet al te laag bij de grond. Je moet vindingrijk zijn.

Het coronavirus vind ik niet eng of zo. Ik denk dat wij best wel fit zijn, maar ik wil natuurlijk dit werk kunnen blijven doen. Er moet er nu niet eentje bij ons wegvallen. Ouderen niet aansteken én zelf niet ziek worden, daar let je zeker op. We fietsen niet met handschoenen aan en een mondmasker op, extra voorzichtig zijn we wel.

Vooralsnog redden we het prima. De meeste collega’s hebben ander werk hiernaast. Zij zijn nu extra dagen beschikbaar. Nieuwe sollicitanten hebben we ook. Inwerken is wel wat pittiger. Je begint niet met veertig pakjes, maar met honderd, haha. We hebben alles onder controle. So far, so good!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.