Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk

Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk
’Het (collectief) sporten is nu vervangen door fietsen en wandelen.’
© Foto: Louis Dirks, Eemnes

Lezers van deze krant slaan zich er, zo goed en kwaad als het gaat, doorheen. Dat blijkt uit de tientallen reacties op onze vraag: ’Hoe gaat het met u?’.

Veel contacten met familie, vrienden en buren zijn weggevallen, maar dat wordt gelukkig vaak (grotendeels) goedgemaakt met behulp van moderne communicatiemiddelen. Wie niet (meer) werkt en gezond is, probeert actief te blijven. Of dat nu thuis is of op een (overwinterings)adres in Spanje of Portugal, of nog verder weg, gestrand in Peru. Een stukje wandelen of fietsen, de krant lezen, puzzelen, dakpannen leggen of een ander klusje in het huis of de tuin, een boodschap doen, buikspieroefeningen op het balkon.

Intussen blijft de redactie benieuwd naar uw ervaringen in deze moeilijke tijden. Stuur uw persoonlijke verhaal naar ons. Ook foto's zijn van harte welkom. Vergeet niet uw naam, leeftijd en woonplaats erbij zetten. En als onderwerp: corona. Ons mailadres is: redactie@gooieneemlander.nl

Bizar en surrealistisch

Bizar en surrealistisch. Dat zijn de benamingen van deze tijd. Nooit gedacht dat ik gefaseerd een supermarkt in zou moeten, en mensen tot op een afstand moet benaderen. En nu bof ik nog. Ik hoef niet meer te werken, heb een steady inkomen, en kan (in beperkingen) doen en laten wat ik wil. Geen verplichtingen heb ik dus meer, maar dan ervaar ik het nog steeds als een vreemde wereld, die er nooit is geweest.

Stel dat je nu een baan hebt, en gedwongen thuis moet te werken, met een hoop kinderdecibels er omheen. En dat inkomen heb je ook nodig om jezelf en wellicht anderen te onderhouden. Stel dat dat inkomen straks wegvalt. En stel dat je gewend bent om met het openbaar vervoer dagelijks naar je werk te moeten, maar dat dat nu niet veilig is. En stel dat je verplichte sociale contacten hebt, die nu dus contactloos zijn. En stel dat je regelmatig sport bij een sportclub die voorlopig gesloten blijft. En stel.....

Dan bof ik nog eigenlijk, want daar word ik allemaal niet mee geconfronteerd. Sociale contacten zijn nu beperkt tot mijn naasten en social media. En het (collectief) sporten is nu vervangen door fietsen en wandelen. Boodschappen kunnen in de daluren worden gedaan, want ik heb genoeg vrije tijd. Ik realiseer mij dat ik het niet slecht heb, maar houd mijn hart vast voor vele anderen die straks hun hoofd boven water moeten houden.

De vraag is; hoe lang gaat dit duren? Ik denk nog wel een tijdje. Bizar en surrealistisch, maar dat zei ik al.

Louis Dirks (63), Eemnes

Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk
Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk

De dakpannen vernieuwd

Als 71- en 68-jarige hebben wij de dakpannen op de serre vernieuwd, nu in blijde afwachting van de zonnepanelen. We hebben veilig op anderhalve meter van elkaar gewerkt.

Familie Bos

Ik eet vier haringen per dag

Hoe het met mij gaat? Wonder boven wonder: zeer goed. Woon in een comfortabel appartement in Seinhorst, vlakbij supermarkt Hoogvliet, waar ik zelf al mijn boodschappen doe. Ik ben man, alleen, 92 jaar en zeer slecht ter been, maar beweeg mij met twee scootmobiels, een klein, een groot met wat hogere snelheid. Mijn hersenen zijn als iemand van 60 jaar, mijn hart is prima. Ik denk wel eens: hoe komt dat? Tp: ik eet vier haringen per dag en voor de rest veel vis en groente. Heb een uitstekende huisarts. Heb twee kinderen van rond de 60 jaar, die jammer nogal ver weg wonen. Ik werkte 35 jaar bij Philips Telecommunicatie op de plek waar ik nu woon. Nota bene in het gebouw waar De Gooi- en Eemlander zijn kantoor heeft. Daar zou ik een boek over kunnen schrijven.

Harm Bakker, Hilversum

Hamsteren, in 1939

In 1939 werd ik voor het eerst met het begrip hamsteren geconfronteerd. In augustus werden alle dienstplichtigen opgeroepen zich voor militaire dienst te melden, ook mijn vader. De meeste thuisblijvers en anderen dachten er goed aan te doen om meer levensmiddelen te kopen dan direct nodig was. De meeste artikelen waren nog niet op de bon (van overheidswege een kaart met bonnen waarop levensmiddelen gekocht konden worden), dus er werd van alles gekocht. Thuis werden die in de kelder (indien aanwezig) of een kast opgeslagen, omdat koelkasten thuis nog een onbekend begrip was. Na enige maanden kon meer dan de helft van het gekochte weggegooid worden.....bedorven!

Deze tijd doet mij vaak aan de bezettingstijd denken, toen: ramen verduisterd, angst voor overvliegende bommenwerpers, na een bepaalde tijd om na 8 uur ‘s avonds niet meer naar buiten mogen, verboden samenscholingen, beperkt aantal geneesmiddelen, en toenemende aantal zieken.

Lou Joosten (89), Huizen

Blij met extra puzzels

Ik schrijf deze mail namens mijn moeder. Zij is 83 jaar oud, woont alleen in Laren en heeft zelf besloten binnen te blijven en alleen haar kinderen buiten te zien... op afstand wanneer nodig. Heel graag wil zij jullie laten weten heel erg blij te zijn met de puzzels die jullie nu dagelijks plaatsen. Ze geniet ervan de puzzels te maken, een welkome bezigheid. Dank jullie wel! Namens mijn moeder.

M. van Beek-van der Lingen

Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk

Nederland in Beweging

Leuk initiatief om in deze tijd te weten hoe het met jullie lezers gaat. Wij zijn beiden 70 jaar, en gezond, en vinden het binnen blijven en geen sociale contacten erg moeilijk. We wandelen, fietsen en Nederland in Beweging, maar het is moeilijk om buiten anderen te ontwijken. Waar we veel plezier aan hebben is social media. Beiden een IPad en een smartphone. Zou niet zonder kunnen nu. Wij doen er alles mee: voorlezen voor de kleinkinderen. Een lesje gemaakt over Michiel de Ruyter met filmpje.

Morgen hebben ik een workshop online (met zes dames) met een docent die Zentangle (tekenen door herhaling van patronen) uitlegt. Iedereen kan dat! Mijn echtgenoot schildert meer dan anders. Zie foto. Onze vakantie voor de 3e keer verzet, hadden ook al geboekt bij Thomas Cook. Ook heb ik een Whatsapp-groep met mijn zussen, en kunnen zelf allemaal tegelijk beeldbellen doen! Ook heb ik veel oudere broers en zussen. Een zus in de USA, daar hebben wij nu geen contact meer mee. Ze is 87 en woont in een bejaardenhuis en slechthorend. Daar maken wij ons wel zorgen om.

Ja, nu over de angst om het virus niet te krijgen. We wonen heel hoog in een appartementencomplex en gaan dus toch met de lift. Proberen de knoppen niet aan te raken, niet met meerdere mensen in de lift. Als ik naar de beelden en informatie kijk op tv over het virus bekruipt mij wel de angst. Neem ik mijn petje af voor alle mensen in de zorg.

Elly Kundersma

Zelf geveld door de griep

Hoe met met mij gaat? Nou eigenlijk niet helemaal goed. Ik ben geveld door de griep. De corona-griep? Ik weet het niet, de klachten lijken er wel op, maar zeker weet ik het niet. En zal ik ook nooit weten. In ieder geval weet ik wel dat het vervelend en hardnekkig is. Het is erg stil in huis. Er komt niemand, nee er mág niemand komen. De boodschappen worden voor de deur gezet door de lieve familie. Gelukkig heb ik mijn telefoon en kan ik contact maken met de buitenwereld. Door te videobellen met de kinderen en kleinkinderen blijven we op de hoogte van elkaars wel en wee. Ik denk wel eens, stel dat we deze crisis 25 jaar geleden hadden? Dan was het een heel ander verhaal geweest.

Maar het goede nieuws is dat de koorts vandaag, voor het eerst sinds 12 dagen, nog niet boven de 38 graden is gekomen. Zou dit een voorzichtig begin zijn van herstel? Sterkte en beterschap voor een ieder die ook klachten heeft.

Wijnie Holtmanns (63), Weesp

Buikspieroefeningen op het balkon óf de ladder op om dakpannen leggen; lezers van de krant blijven zo actief mogelijk

Oefeningen op het balkon

Wie zijn wij, Ruud en Mimi Mol, wonende in Naarden? Leeftijd respectievelijk 80 en 78 jaar. Op 7 januari zijn we voor de zesde keer vertrokken voor een overwintering in Albufeira, Algarve, Portugal. In januari en februari vele zomerse dagen gehad en veel tijd doorgebracht aan het strand en ook mooie tochtjes gemaakt naar leuke dorpjes. Als liefhebber van de wielersport was één van de hoogtepunten in februari de ronde van Algarve. Diverse etappes gevolgd met de auto in het heuvelachtige schitterende binnenland.

We zouden tot 19 maart hier blijven, maar onze vlucht was omgeboekt naar 10 april. Na 25 maart zijn alle Transavia-vluchten geannuleerd en ook onze vlucht. Buitenlandse Zaken heeft een site geopend bijzondere bijstandbuitenland.nl waar gestrande Nederlanders zich kunnen aanmelden voor repatriëring. Kosten vlucht: 300 euro. Wij hebben ons hiervoor aangemeld en hopen nu z.s.m. terug te keren, hoewel we het hier niet slecht hebben, maar nu ’Oost west thuis best’..

Thans mogen we niet meer van de kamer af. Wat doen we zo'n beetje. Mijn vrouw leest veel en lost puzzeltjes op en.......toch ook lekker in de zon zitten. Zelf heb ik een passie voor sport. In het verleden vele marathons gelopen. Door een rugblessure is het hardlopen verleden tijd maar is het fietsen op de racefiets/mountainbike ervoor in de plaats gekomen. Nu we binnen moeten blijven doe ik op ons balkon dagelijks een uur oefeningen, zowel buikspier- als rugspieroefeningen, boodschappen doen en lekker in het zonnetje zitten en via BVN en internet op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

We hopen maar en vertrouwen erop dat we allemaal maar goed door deze misère komen en willen alle mensen hartelijk danken die zich dag en nacht inzetten om zoveel mogelijk levens te besparen.

Ruud Mol, Portugal

Laten we allen braaf zijn

Ja, hoe gaat het met ons. Laten we zeggen redelijk wel. Wij zijn 81 en 86 jaar oud. Gelukkig is het mooi weer zodat we naar buiten kunnen en genieten op ons balkon 13 hoog in Kerkelanden. Maar er is ook verdriet omdat we onze zoon in het verpleeghuis niet kunnen en mogen bezoeken. Hij is een Parkinson-patiënt van 49 jaar. En hoe lang gaat dat duren? We bellen veel zodat hij zijn frustratie even kwijt kan. Laten we allen braaf zijn en de instructies opvolgen zodat de verspreiding van het virus stopt en wij weer ons oude leventje kunnen oppakken.

Iet en Dick van Brummelen, Hilversum

Erg blij met lockdown in Spanje

Hallo uit Spanje, ook wij zitten in de lockdown in de provincie Murcia. En daar zijn we, hoe raar het ook klinkt, erg blij mee. We blijven hier totdat de toestand in Nederland dit mogelijk maakt. De maatregelen waar wij ons aan moeten houden zijn zeer streng. De meeste gasten op de camping die in paniek waren zijn inmiddels weg en dat geeft ons veel rust. Wat inhoudt dat de kans op besmetting heel laag is. Als we willen doet de camping onze boodschappen zodat we niet van de camping af moeten. Op het eerste moment van corona heeft de camping de toegang voor nieuwe gasten, maar ook voor vaste gasten die op dat moment niet aanwezig waren, gesloten.

Vanuit een voor ons veilige omgeving wensen wij iedereen in Nederland een gezonde toekomst en een extra groot applaus voor die mensen die in de gezondheidszorg werken. Wij vinden dat deze mensen een bonus verdienen voor hun tomeloze inzet met risico voor hun eigen gezondheid.

Gerrit van der Gun, Spanje

Krantenbezorger, bedankt!

Mijn man en ik (74 en 71) wonen nog zelfstandig en proberen ons zo goed mogelijk aan de regels tegen het virus te houden. Wij bellen, appen, lezen, kijken tv en kunnen met dit mooie weer rondom huis lopen en/of zitten. Dus niets te klagen. Sinds eind vorig jaar hebben wij een abonnement op uw krant. Iedere morgen loop ik eerst naar de buitenbrievenbus om de krant te halen. Deze lees ik dan helemaal uit. Tot nu toe kwam de krant alle dagen op tijd zonder ook maar een dag over te slaan. Daarom wil ik die bezorger graag bedanken voor zijn inzet! Ik vind het geweldig dat hij door weer en wind zo trouw zijn /haar werk doet.

Christina Jansen, Almere-Hout

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.