Premium

Column Over medicijnen: Thuis werken aan de coronacrisis

Column Over medicijnen: Thuis werken aan de coronacrisis

Ton de Boer is voorzitter van de Nederlandse medicijnautoriteit, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Eens per maand schrijft hij over zijn ervaringen en dilemma’s rond medicijnen.

Sinds 13 maart werk ik thuis. Samen met alle 350 medewerkers van het CBG heb ook ik het verzoek gekregen voorlopig niet naar kantoor te komen. Vanwege de coronacrisis. Dat is best een gekke ervaring. Plotsklaps moeten we alles vanuit huis doen.

Onze vergaderingen met het gehele college zijn bijvoorbeeld altijd in de grote collegezaal. Dat gaat nu telefonisch. Veel van onze medewerkers hebben kinderen thuis. Dat leidt natuurlijk af. En iedereen heeft wel zorgen, over de eigen gezondheid, over familie en vrienden. De coronacrisis heeft een behoorlijke impact, ook voor ons werk. Terwijl er juist nu zoveel te doen is rondom medicijnen, ook los van corona.

We hebben bepaald welke werkzaamheden absoluut voorrang moeten krijgen. Alle ontwikkelingen die te maken hebben met het coronavirus staan bovenaan. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een eerste studie gestart naar een vaccin. Er lopen meer dan honderd studies met bestaande en nieuwe medicijnen bij ernstig zieke patiënten. Sommige resultaten zijn hoopgevend, maar er is nog geen doorbraak.

Al deze ontwikkelingen volgen we actief, met raad en daad. Ook zitten we in een nieuwe stuurgroep van de Europese Unie. Daarin stemmen de Europese Commissie, het Europese Medicijnagentschap EMA en de nationale medicijnautoriteiten hun corona-activiteiten op elkaar af. Goed samenwerken is in deze crisis een absolute must.

Verder belt de pers inmiddels dagelijks met vragen over corona, en krijgen we steeds meer vragen op social media. De laatste week was er bijvoorbeeld verwarring of bepaalde medicijnen een corona-infectie kunnen verergeren. Vooral ibuprofen, een vrij verkrijgbare pijnstiller, en bepaalde bloeddrukverlagers zouden verdacht zijn. Zo’n onderwerp gaat dan viraal en veel huisartsen krijgen er vragen over.

Ik kan daar kort over zijn: er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen de infectie verergeren. Wel raden we paracetamol aan als voorkeursmiddel bij koorts en pijnklachten. Maar dat doen we onder normale omstandigheden ook al. Omdat middelen zoals ibuprofen gewoon meer bijwerkingen geven dan paracetamol, bijvoorbeeld maagklachten. Corona heeft daar niets mee te maken.

En zo vullen onze dagen zich met ’corona-werk’. Bij het insturen van deze column was nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met het thuiswerken na 6 april. De verwachting is dat het nog langer gaat duren. Dat is natuurlijk vervelend. Maar ook vanuit mijn woonkamer, met uitzicht op de tuin, ga ik, samen met de collega’s, keihard door met de coronacrisis, naast al ons ’gewone’ werk. Zodra er nieuws is, hoort u van ons!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.