Toen er op 1 april nog wél gesport werd: de Ronde van Vlaanderen kleurt oranje door dubbel Nederlands succes

Toen er op 1 april nog wél gesport werd: de Ronde van Vlaanderen kleurt oranje door dubbel Nederlands succes
Niki Terpstra en Anna van der Breggen op het podium.
© Foto EPA

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd dat er in het voorjaar nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 1 april 2018, Ronde van Vlaanderen.

Op 1 april 2018 is er dubbel Nederlands succes in de Ronde van Vlaanderen. Bij de vrouwen wint Anna van der Breggen, bij de mannen Niki Terpstra. De overeenkomsten zijn groot. Allebei slaan ze hun beslissende slag op de Kruisberg, allebei maken ze er een indrukwekkend optreden van, ze rijden (in veelal slecht weer) de concurrentie op afstand en komen solo over de finish. En zowel Van der Breggen als Terpstra bedankt na afloop de rest van de ploeg.

Van der Breggen rijdt voor Boels-Dolmans, een ploeg die regelmatig koersen domineert. In deze Ronde doen haar ploeggenoten Chantal Blaak, Amy Pieters en Megan Guarnier afstopwerk. Mede daardoor is het voor de concurrentie moeilijk de sprong naar de ontsnapte Van der Breggen te maken.

Van der Breggen is op een kleine dertig kilometer van de finish gedemarreerd. Ellen van Dijk probeert haar wiel te houden, maar dat lukt haar niet. Annemiek van Vleuten probeert het daarna nog, maar ook zij weet Van der Breggen niet bij te halen. Van der Breggen blijft weg, Amy Pieters en Annemiek van Vleuten zorgen voor een volledig Nederlands podium.

Aflevering van gisteren: Ajax speelt tegen PSV en de VAR doet mee

Zo laat Van der Breggen nog maar eens haar klasse zien. Een jaar eerder boekte ze in april een ‘hattrick’ met overwinningen in Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Nu wint ze voor het eerst de Ronde van Vlaanderen. Haar erelijst is zo langzamerhand eindeloos. Ze was al olympisch kampioen en won twee keer de Giro Rosa. ,,Ik ging van ver, maar eigenlijk had ik dat punt van tevoren al in mijn hoofd. Dat laatste lange eind was verschrikkelijk, maar tegelijkertijd wist ik dat de voorsprong vrij ruim was. Je gaat tien keer dood, maar dat geeft niet.”

Voor Terpstra is het, na Parijs-Roubaix in 2014, zijn tweede heel grote zege uit zijn loopbaan.

Terpstra bedankt zijn ploeg. Hij prijst het afstoppende werk dat Gilbert, Stybar en Lampaert verrichtten om zijn vlucht te beschermen, maar wijst ook op het vertrouwen dat de ploeg voorafgaand aan het seizoen in hem uitsprak. En dat na een jaar waarin hij door drie zware valpartijen ver werd teruggeworpen. "Dat iedereen in het team volledig in mij bleef geloven was een belangrijke motivatie om afgelopen winter misschien harder dan ooit te werken. Dit voorjaar komen we in een flow terecht doordat we heel wat koersen (inmiddels al 21, red.) winnen. Iedereen heeft veel voor elkaar over. De teamspirit is ongekend groot. Ik had de benen, maar ook een superploeg achter me", zegt Terpstra tegen de pers.

De QuickStep-formatie heeft de bijnaam 'The Wolfpack' – de roedel wolven. Op de achterkant van de shirts staat zelfs een wolfskop. De bijnaam en het plaatje op het shirt symboliseren de eenheid van de ploeg. En met de overwinning van Terpstra op zak, laten de renners na afloop gezamenlijk – de glazen champagne in de hand – hun wolvengehuil horen.

Toen er op 1 april nog wél gesport werd: de Ronde van Vlaanderen kleurt oranje door dubbel Nederlands succes
Niki Terpstra tijdens zijn beslissende vlucht.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport