Extra zorg nodig voor kwetsbare kinderen, nu scholen langer dicht blijven

Extra zorg nodig voor kwetsbare kinderen, nu scholen langer dicht blijven
De scholen blijven langer dicht, in elk geval tot en met 3 mei.
© ANP
Amsterdam

Het wordt de komende weken extra opletten voor leerkrachten en mentoren. Nu duidelijk is dat de scholen in elk geval tot en met de meivakantie (3 mei) gesloten blijven, is er een oplossing nodig voor kwetsbare leerlingen die in de knel komen, zeggen de deskundigen.

Woordvoerder Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders: ,,We hebben met zijn allen heel voortvarend het afstandsonderwijs ingericht. Onze aandacht gaat nu de komende weken nadrukkelijk uit naar het beperken van achterstanden. En naar het verbeteren van contacten met de ouders. Kwetsbare gezinnen zijn een aandachtspunt.’’

De Noordwijkse Judith Porcelijn die met ’Sterke School’ leerkrachten coacht: ,,We hebben nu een groep leerlingen in Nederland, die afhaakt. Deze kinderen zijn niet meer bereikbaar, nu ze niet naar school gaan. Verschillende oorzaken, soms zijn ze zo overvoerd met opdrachten dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Soms komt het door de thuissituatie: ouders die hun kinderen niet kunnen begeleiden, geen computer in huis... ’’

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wees er onlangs al op dat de coronacrisis voor grote spanningen zorgt bij kinderen die opgroeien in een kwetsbare omgeving. Hulporganisatie Save the Children kaartte dinsdagavond de situatie van vluchtelingenkinderen aan, die door gebrek aan middelen slecht contact kunnen onderhouden met hun klas en leerkracht. Voor hun ouders is het daarnaast niet te doen om de kinderen te helpen bij de lessen.

En Zilveren Kruis constateerde eveneens dinsdag - op basis van onderzoek - dat maar liefst 43 procent van de ouders zich zorgen maakt over de combinatie van schoolwerk en eigen werk. Ze hebben moeite om balans te vinden en dat veroorzaakt stress en een kort lontje.

,,Het is oorlogstijd zonder oorlog’’, zegt Judith Porcelijn. Ze raadt schoolteams aan om even diep adem te halen, bij elkaar te komen en te kijken wat er nodig is om de kwetsbare groep te bereiken en te helpen. Veel leraren komen nu om in het werk, het is volgens haar misschien niet altijd mogelijk om de kwetsbare kinderen op school op te vangen.

Peter de Vries, expert op het gebied van ouderbetrokkenheid, pleit ervoor om niet voortdurend streng om te gaan met schoolwerk dat af moet zijn. ,,Kinderen leven met spanning in deze situatie, we moeten oog hebben voor de emotionele processen. Zorg dat kinderen ook mooie herinneringen overhouden aan deze crisis.’’ Hij denkt daarnaast dat leerkrachten wekelijks tijd zouden moeten inruimen om met de ouders te praten.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.