Premium

Chinese restaurants in regio hebben het moeilijk: geen voetbal op zondag, dan ook minder eten afhalen

Chinese restaurants in regio hebben het moeilijk: geen voetbal op zondag, dan ook minder eten afhalen
Eten afhalen bij Peking, een Chinees restaurant in De Bijvanck.
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS
Hilversum

Chinese restaurants in de regio hebben het moeilijk, net als andere horecazaken die zijn gesloten. Bij ’de chinees’ komt een fors deel van de omzet normaal gesproken uit de afhaalbalie, maar die wordt nu ook veel minder bezocht. Diverse eigenaren spreken van een terugloop in ’de afhaal’ van de helft tot tweederde.

Het is niet de angst voor Chinees voedsel dat de afhaalklanten tegenhoudt. Als dat al zo was, ook Oosterse restaurants halen hun meeste ingrediënten gewoon bij de groothandel in Nederland. „Ik heb niemand gehoord over het verband tussen corona en Chinees eten”, zegt Yu Jung, eigenaar van Chinees-Japans restaurant China in Soest. „Ik ken de oorzaak van de terugval eigenlijk niet. Vaste klanten blijven ons steunen, dat is fijn. Want inmiddels werkt ons personeel al minder of zit geheel thuis. We proberen creatief te zijn, bijvoorbeeld door nu als extra service ook te bezorgen.”

De Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) zegt bij monde van directeur Liping Lin: „De meeste bedrijven zullen het een maand kunnen uithouden, daarna wordt het moeilijker. We hebben uiteraard steun gevraagd bij het crisisteam van de diverse ministeries die zich met de coronaproblemen bezighouden en ik vind dat de overheid wel adequaat optreedt. Veel Oosterse restaurants hebben werktijdverkorting aangevraagd en dat zal, zoals bij alle mkb’ers, wel worden vergoed. De vraag is alleen: voor hoe lang? En wanneer komt de geldstroom op gang? Elke aanvraag moet naar het UWV, dat daar natuurlijk ook niet op voorbereid is. Dus het UWV moet ook weer extra mensen inhuren. We hopen dat de compensatie zo snel mogelijk bij onze restauranthouders terechtkomt, dat mag echt niet te lang duren.”

Jim Xu, die in Eemnes het restaurant Chopstick begon (inmiddels de Chinees van Eemnes genaamd en verhuisd naar een centrale locatie in het dorp) denkt dat de crisis een maand uit te zingen is, zonder steun in financieel opzicht. Jim Xu heeft de Chinees van Eemnes inmiddels aan zijn zus Kiki overdragen en is zelf eigenaar van twee grote all-you-can-eat-restaurants in Amsterdam, die vanwege de coronacrisis gesloten zijn en niet aan afhalen doen. „De reden dat er ook weinig mensen aan de afhaalbalie komen is mij wel duidelijk”, zegt hij namens zijn zus, die de Nederlandse taal minder goed machtig is. „De meesten zijn toch bang om de deur uit te gaan en besmet te worden. En ze hebben meer tijd om zelf te koken.”

Ook is er een link met Studio Sport en het eredivisievoetbal. Jim Xu: „De zondag is altijd de piekavond, dan loopt het storm. Mensen die chinees komen halen en dan met het bord op schoot voetbal kijken. Nu dat voetbal er ook niet is, merken we dat op de zondagavond enorm.”

Die ervaring deelt Kim To van Peking in de Bijvanck. „Veel minder afhalers, het scheelt zeker de helft. En dan bestellen de klanten momenteel ook vaker de meer eenvoudige dingetjes. De stemming is duidelijk gedrukt. Gezinnen doen liever boodschappen en maken zelf iets. Afgelopen zondag was het ook bij mij stil. Maar we proberen positief te blijven en waar het kan te besparen. Ja, ook ik heb voor het personeel arbeidstijdverkorting aangevraagd.”

VCHO-directeur Liping Lin tenslotte: „Onze restaurants proberen van alles om nog wat meer omzet binnen te halen. Er hebben zich nu ook meer zaken aangemeld bij thuisbezorgd.nl. Klanten die online via thuisbezorgd.nl bestellen en het eten zelf komen afhalen zien we het liefst. Dan hoeven we namelijk geen commissie te betalen. Voor bezorging rekent thuisbezorgd.nl 15 procent. Ik zou daar in deze tijden graag wat vanaf willen halen. We zijn erover bezig, maar het lijkt erop dat thuisbezorgd.nl liever aan zichzelf denkt dan een gebaar te maken waarmee het veel goodwill zou kweken. Ik heb niet het idee dat het belang van de ondernemers in deze kritieke tijd door thuisbezorgd.nl wordt meegewogen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.