Premium

Van Gogh geroofd uit Singer Laren; ’Dit is diefstal van ons allemaal’

Van Gogh geroofd uit Singer Laren; ’Dit is diefstal van ons allemaal’
’De Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Van Gogh. Singer had het werk in bruikleen.
Laren

Bij een inbraak in het Singermuseum Laren is in de nacht van zondag op maandag een schilderij van Vincent van Gogh buit gemaakt. Het gaat om het werk ’De Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ dat de kunstenaar in 1884 maakte. Singer had het werk in bruikleen van het Groninger Museum.

De directies van beide musea toonden zich maandagmiddag in een persconferentie over de diefstal geschokt en woedend. ,,Dit is diefstal van ons allemaal. Daarom moet het werk zo snel mogelijk terugkomen’’, aldus Adreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. De directie van Singer Laren liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en gaf aan het heel erg te vinden voor het Groninger Museum. Het werk van Van Gogh, dat een miljoenenwaarde vertegenwoordigt, maakte deel uit van de tentoonstelling ’Spiegel van de ziel’.

De dieven drongen rond kwart over drie het museum binnen door de glazen deuren van de entree te vernielen. Ze zijn doelbewust op de Van Gogh afgelopen en hebben alleen dat doek meegenomen. Toen de politie kort daarop arriveerde waren de dieven gevlogen. Een zoekactie in de omgeving bleef zonder resultaat.

Lees ook: Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Camerabeelden

Er is inmiddels een onderzoeksteam samengesteld met forensisch onderzoekers, rechercheurs, een in kunstroof gespecialiseerde medewerker van de landelijke eenheid en agenten van het basisteam. De politie heeft een buurtonderzoek gedaan en is op zoek naar camerabeelden. Buurtbewoners die beveiligingscamera’s aan hun huis hebben die rond de tijd van de kunstroof iets geregistreerd hebben wordt gevraagd deze te delen met de politie.

Volgens algemeen directeur Evert van Os van Singer Laren was er niets mis met de beveiliging. ,,Die was geheel volgens protocol. En dat protocol is goed afgestemd met onze verzekeringsexperts.’’

Voor Andreas Blühm is de diefstal van ’zijn’ Van Gogh geen reden om te twijfelen aan de samenwerking met Singer Laren. ,,Die samenwerking is heel goed en we hebben alle vertrouwen in de toekomst. ,,We laten ons hierdoor niet afschrikken. We hopen dat het werk zo snel mogelijk en onbeschadigd terugkomt.”

Het is niet voor het eerst dat Singer wordt getroffen door een kustroof. In 2007 werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen, waaronder een afgietsel van het beeld De Denker van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Dat werd later zwaar verminkt teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.