Vakbond VNC eist anderhalve meter aan boord bij KLM tegen verspreiding corona

Vakbond VNC eist anderhalve meter aan boord bij KLM tegen verspreiding corona
Nederlanders die een week geleden probeerden weg te komen uit Suriname.
© ANP
Schiphol

De maatregelen die KLM heeft genomen om personeel en passagiers te beschermen tegen het coronavirus, gaan de cabinevakbond VNC nog niet ver genoeg. Zij eisen aan boord van de reguliere vluchten anderhalve meter afstand.

Alles draait om twee hot-items: de anderhalve meter regel aan boord en de gewraakte vluchten naar de huidige brandhaard New York. Daar vliegt KLM nog dagelijks op. „Er zijn nog steeds Amerikanen die naar huis willen en Nederlanders die uit New York weg willen”, verdedigde KLM-directeur Pieter Elbers zich bij WNL op Zondag.

KLM blijft vliegen op New York

Wel zijn inmiddels aanvullende maatregelen genomen. Het cabinepersoneel bedient de passagiers niet meer, maar legt een pakketje met eten en drinken op de stoel. „Daarnaast krijgen alle passagiers een mondkapje dat ze verplicht moeten dragen”, laat de woordvoerster van de VNC weten. Bij de briefing van de crew is ook een bedrijfsarts aanwezig.

Toch gaat dat de vakbond niet ver genoeg. Bij KLM is officieel het beleid dat ’mensen die uit een coronagebied komen én klachten hebben, niet mogen vliegen’. Volgens de VNC zegt KLM voornemens te zijn om koorts te meten bij het instappen, maar in de praktijk wordt dit nauwelijks gedaan. „We eisen maandagmiddag tijdens het gesprek met de directie dat per direct niet meer wordt gevlogen op New York.”

Afstand

Daarnaast wil de vakbond dat de anderhalve meter ook aan boord van alle vluchten geldt. Elbers meent dat dit door de lage bezettingsgraad van 35 tot 40 procent meestal wel lukt, maar dat het niet altijd kan. Daarmee doelt hij op de repatriëringsvluchten zoals momenteel vanaf Bali. Dat zijn meestal volle vluchten met Nederlanders die maar wat graag naar huis willen.

„Dat zijn uitzonderingen”, geeft de VNC toe. „De meeste KLM vluchten zijn nu nog commerciële lijndiensten en daar willen we dat de 1,5 meter afstand wordt gerespecteerd. Bij Lufthansa doen ze dat door de midden stoelen te blokken. Het gaat om het stoppen van besmetting van een levensbedreigend virus bij zowel cabinepersoneel als passagiers die het weer verder kunnen verspreiden. ”

Ook in de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.