Toen er op 30 maart nog wél gesport werd: dé cupfighters van Nederland tegenover elkaar in de bekerfinale van het basketbal

Toen er op 30 maart nog wél gesport werd: dé cupfighters van Nederland tegenover elkaar in de bekerfinale van het basketbal
DeJuan Wright van ZZ Leiden verbijt de teleurstelling na de verloren finale.
© Foto VI Images/Niels Boersema

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 30 maart 2014, Donar-ZZ Leiden.

Het is eind maart. Dan weten de basketballiefhebbers: tijd voor de bekerfinale. Ook dit jaar stond die finale weer in deze periode gepland. Gisteren zouden Donar en Aris tegen elkaar spelen in Groningen. De basketbalbond heeft besloten de finale aan het begin van volgend seizoen te laten spelen.

De aflevering van gisteren: AZ wint in de kwartfinale van de Europa League

Dat Aris de eindstrijd bereikte, was een flinke verrassing. Nooit eerder kwam de club uit Leeuwarden zo ver en de clubgeschiedenis kent slechts één hoogtepunt. In 2013 stuntte Aris in de competitie door de finale om de landstitel te halen. Die verloor het vervolgens kansloos van ZZ Leiden (4-0), dat wel.

Dat Donar dit jaar weer de finale haalde, was natuurlijk niet vreemd. De club uit Groningen is in de recente geschiedenis de veelvraat van het bekertoernooi – en ook van de competitie, maar dat terzijde. Sinds 2010 won Donar de beker vijf keer. Een goede tweede is ZZ Leiden, dat in diezelfde periode de beker drie keer won. De twee clubs hebben het bekertoernooi de laatste tien jaar gedomineerd. Slechts één keer in die tien jaar was er een finale zónder Donar en/of ZZ Leiden.

Op zondag 30 maart 2014 staan de twee clubs tegenover elkaar in de finale in Zwolle. Opmerkelijk genoeg hebben ze elkaar drie dagen eerder ook al getroffen in de competitie. Donar maakt gehakt van ZZ Leiden: 90-56. Zo’n vernedering heeft Leiden, op dat moment regerend landskampioen, lange tijd niet meegemaakt. Coach Toon van Helfteren zegt na die competitiewedstrijd dat hij zich schaamt voor de wanprestatie. „Het was gewoon belachelijk wat we aan het doen waren.”

Hij hoopt op verbetering in de bekerfinale, maar ook daarin is Donar te sterk voor zijn team. De afstraffing is wel een stuk minder groot: 79-71. Na drie kwarten is het verschil twintig punten (47-67). Een nieuwe zeperd voor Leiden ligt op de loer, maar het team recht de rug en komt aardig terug. Toch moet Leiden in de slotfase capituleren.

Van Helfteren: „Ik heb na de wedstrijd het team bij elkaar geroepen en de jongens voorgehouden dat er een enorm verschil was tussen donderdag en nu. Dat verschil zat hem in de inzet en mentaliteit. Belangrijk dus met het oog op de play-offs. Het bereiken van deze finale was op zich mooi, maar het seizoen is pas enigszins geslaagd als we de halve finale van de play-offs halen.”

Die halve finale wordt inderdaad gehaald, maar daarin is Donar opnieuw te sterk: 3-2. Daarmee is landskampioen Leiden uitgeschakeld voor titelprolongatie. Donar pakt vervolgens na de beker ook de landstitel, door Den Bosch in de finale met 4-3 te verslaan.

Toen er op 30 maart nog wél gesport werd: dé cupfighters van Nederland tegenover elkaar in de bekerfinale van het basketbal
Confettislierten in de sporthal.
© Foto VI Images/Niels Boersema

Meer nieuws uit Sport