Toen er op 29 maart nog wél gesport werd: AZ wint in kwartfinale Europa League

Toen er op 29 maart nog wél gesport werd: AZ wint in kwartfinale Europa League
Een blije Brett Holman nadat hij AZ op 1-0 heeft gezet.
© Foto Joop Boek

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 29 maart 2012, AZ-Valencia.

AZ loopt eind maart 2012 al aardig op het tandvlees. De speelstijl (’verdedigen waar het moet, aanvallen waar het kan’) kost kracht. Er zijn blessures, schorsingen en vermoeide benen – maar het zal toch echt nog even verder moeten. Er staat namelijk nog genoeg moois op het programma. De club is na 27 speelronden verrassend koploper in de eredivisie en heeft in de Europa League de kwartfinale bereikt. Na de groepsfase werden Anderlecht en Udinese verslagen in de zestiende en achtste finale.

In de kwartfinale is Valencia, de nummer drie van Spanje, de tegenstander. Een, zoals dat heet, prachtig affiche dus. En dat voor de club die iets meer dan twee jaar eerder door velen was afgeschreven na het faillissement van geldschieter DSB, het bedrijf van Dirk Scheringa.

Gertjan Verbeek

Na dat faillissement heeft AZ topspelers moeten verkopen, maar trainer Gertjan Verbeek heeft met een mix van resterende spelers uit het DSB-tijdperk en nieuwe spelers een heel behoorlijk elftal in elkaar geknutseld. In het elftal zit ervaring, maar ook jong talent. Er zit vechtlust in, maar ook raffinement.

Hier de aflevering van gisteren: Hoe is het nu met Marcel Peeper, dertig jaar na zwarte dag

Valencia, dat in de ronde hiervoor PSV heeft uitgeschakeld, is op deze donderdagavond 29 maart 2012 in Alkmaar aanvankelijk een stuk beter dan AZ. Toch komt AZ (dat zonder de geschorste Nick Viergever en de geblesseerde Roy Beerens speelt) kort voor rust op voorsprong. Uit een corner van Maarten Martens scoort Brett Holman met een prachtige volley. In de tweede helft maakt Mehmet Topal er met een kopbal al snel 1-1 van, maar in het laatste kwartier bezorgt Maarten Martens AZ alsnog de overwinning.

’Beleg op je boterham’

De 2-1 is een knappe overwinning voor AZ, dat het in deze fase van het seizoen moeilijk heeft door het drukke programma. Toch is er in de aanloop naar de wedstrijd tegen Valencia weinig gesproken over vermoeidheid. „Je moet het ook allemaal niet moeilijker maken dan het is”, zegt trainer Verbeek. „Toen ik nog voetbalde speelden we met Pasen zowel op zaterdag als op maandag. Twee wedstrijden in drie dagen. Deed niemand moeilijk over, no problem. En daarnaast gaf ik in die tijd overdag ook nog jeugdtraining. Ik stond van ’s ochtends negen tot ’s avonds acht op het veld. En ik had ook nog een boksschool. Want het salaris bij Heerenveen was niet echt je van het. Het was de tijd dat Riemer van de Velde nog voorzitter van Heerenveen was. Die was heel zuinig, dus je moest er wel een baantje naast hebben om nog wat beleg op je boterham te hebben.”

Kansloos in Valencia

Drie dagen na de zege op Valencia blijft AZ bij Vitesse op 2-2 steken, waardoor het de koppositie in de eredivisie moet afstaan aan Ajax. In de week daarop is AZ in de uitwedstrijd tegen Valencia kansloos: 4-0. In de competitie zakt AZ in de laatste weken naar de vierde plaats. En Valencia? Dat wordt in de halve finale uitgeschakeld door Atletico Madrid, de latere winnaar van de Europa League.

Opstelling van AZ in de thuiswedstrijd tegen Valencia: Esteban; Marcellis, Moisander, Klavan, Poulsen; Maher, Martens, Elm; Gudmundsson, Altidore (77. Benschop), Holman.

Eerdere afleveringen:

27 maart 1994: De laatste Feyenoord-Ajax in de oude Kuip

26 maart 2016: Tranen na mislukte olympische kwalificatie

25 maart 1987: Oranje hortend en stotend op weg naar gouden EK’88

24 maart 2007: Via de sauna op weg naar de wereldtitel

23 maart 2018: Slechte start van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje

22 maart 2015: Het gouden voorjaar van John Degenkolb

21 maart 2012: Een dikke vette vis voor Niki Terpstra in Vlaanderen

20 maart 1987: Twintigduizend gulden voor een wereldrecord schaatsen

19 maart 1994: De Oranje Leeuwinnen spelen nog op amateurcomplexen

18 maart 1993: Feyenoord moet een dag langer in Moskou blijven

17 maart 1985: Ajax-AZ’67 met geel gras en een lentezonnetje

16 maart 2014: De ongewone Formule 1-race in Melbourne

Toen er op 29 maart nog wél gesport werd: AZ wint in kwartfinale Europa League
AZ-speler Johann Berg Gudmundsson schiet op doel. Valencia-verdediger Jérémy Mathieu probeert het schot te blokken.
© Foto Joop Boek

Meer nieuws uit Sport