Premium

Extra handen aan het bed in tijden van corona: ex-zorgmedewerkers melden zich

Extra handen aan het bed in tijden van corona: ex-zorgmedewerkers melden zich
© Archieffoto: EPA

Zo’n twintigduizend ex-zorgmedewerkers hebben zich nu in deze lastige tijden met de coronacrisis aangemeld om bij te springen in de zorg.

Via de website extrahandenvoordezorg.nl hebben zich nu al duizenden mensen aangemeld. Vorige week stond de teller nog op 7000, maar woensdag meldde minister De Jonge dat het inmiddels al om twintigduizend mensen gaat. Portretten van drie van hen.

Extra handen aan het bed in tijden van corona: ex-zorgmedewerkers melden zich
Loes Verdoes.
© eigen foto

’Ik moet wel helpen’

„Toen deze crisis uitbrak, voelde ik me wel verplicht om wat bij te dragen”, vertelt Loes Verdoes (25), die vroeger als verpleegkundige werkte in het VU ziekenhuis en nu als docent HBO-V actief is op de Haagse Hogeschool. „Bij mijn master gezondheidswetenschappen heb ik me bovendien nog gespecialiseerd in infectieziekten, dus die kennis kan ik nu mooi gebruiken.”

„Als verpleegkundige wil je je sowieso graag inzetten voor het maatschappelijk belang. Dat is je roeping, dat zit in je bloed.”

,,De ziekenhuizen hebben onze steun nu hard nodig. Ik heb zelf ook wel eens op zo’n afdeling gestaan, dus ik weet hoe hoog de werkdruk daar is. En als je dan hoort dat de verpleegkundigen het niet meer aan kunnen, dan is het toch mooi als wij een handje kunnen helpen.”

„Zet mij maar neer waar ik nodig ben”, zegt de Leidse stoer. „Maar het liefst werk ik met de coronapatiënten zelf. Die mensen zijn vaak heel eenzaam, omdat ze in isolatie zitten. Ik denk dat ze wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Zelf ben ik niet bang om ziek te worden. Ik ben jong, gezond en fit en met mijn leeftijd behoor ik niet tot de risicogroep. Tegelijkertijd probeer ik mezelf wel te beschermen.”

Extra handen aan het bed in tijden van corona: ex-zorgmedewerkers melden zich
Ruth Otten.
© eigen foto

De mouwen opstropen en gaan

In haar dagelijks leven werkt Ruth Otten (52) als bloemist. Ze heeft zich gespecialiseerd in het maken van rouwbloemwerk en die bezorgt ze vanuit huis. Maar na het zien van alle beelden rondom de coronacrisis en de drukte in de ziekenhuizen heeft de Hoofddorpse zich nu aangemeld om als verpleegkundige aan de slag te gaan. „Ik heb vroeger ook als verpleegkundige gewerkt”, vertelt Otten, die in Zaandam is opgegroeid. „In de jaren tachtig heb ik de opleiding avondverpleegkunde gedaan en daarna heb ik in het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam en vier jaar in twee ziekenhuizen in Amerika gewerkt. Het lijkt alsof het heel ander werk is daar, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Mouwen opstropen en gaan met die banaan, zeg ik altijd. Je doet je best, je werkt hard en je zorgt voor de patiënten. Dat moet nu ook met de coronacrisis gebeuren.”

Vanuit haar werk als bloemist is Otten al gewend om met wat zwaardere processen om te gaan. Ze heeft zich namelijk gespecialiseerd in rouwbloemwerk. „Ik heb vroeger veel op de oncologie-afdeling gewerkt. Daar heb je heel puur contact met je patiënten en dat miste ik in de bloemenwinkel. Daarom richt ik me nu op rouwwerk. Ik kom bij de mensen thuis en dan zoeken we samen een mooi bloemstuk uit dat persoonlijk is en echt bij hen past.”

„Alle uitvaarten worden momenteel echter wat soberder aangekleed en daardoor heb ik nu minder werk. Ik vind het zonde om thuis te zitten, terwijl ik meerdere kwaliteiten heb. Ik vind dat je er in zo’n noodsituatie voor elkaar moet zijn. Zo draag ik graag mijn steentje bij in de zorg.”

„We hebben allemaal die beelden uit Italië gezien. Dat moeten we proberen te voorkomen en daarom wil ik er voor de mensen zijn. Ook de zieke mensen hebben iemand nodig die er voor hen is. Niemand heeft om deze crisis gevraagd. We moeten hier met zijn allen hard voor knokken en het samen oppakken. ’s Ochtends werk ik nog als bloemist, maar daarnaast mogen ze me inplannen in de zorg. Dan kan ik ook de andere verpleegkundigen wat ontlasten.”

„Zelf heb ik geen angst om ziek te worden. Wat gebeurt dat gebeurt er. Je neemt al je voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen en verder doe je wat je kunt. Meer dan je best kun je niet doen. Er zijn ook situaties waar ik zelf in mijn eentje zit en hulp nodig heb. Nu kan ik die andere mensen helpen. Dat voelt goed om te doen.”

Extra handen aan het bed in tijden van corona: ex-zorgmedewerkers melden zich
Coby de Vreugd.
© eigen foto

In het LUMC aan de slag

Normaal gesproken werkt Coby de Vreugd (54) als verpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Rijnsburg. Maar omdat de mensen niet meer naar de praktijk toe komen, valt haar werk daar nu grotendeels weg. ,,Ik heb aan mijn werkgever gevraagd of ik me op een andere manier nuttig mag maken’’, zo vertelt de Katwijkse. Of ik nu als verpleegkundige in het Leids Universitair Medisch Centrum aan de slag mag. Dan kan ik beter daar mijn steentje bijdragen.’’

,,Ik heb met de coronapatiënten te doen. Je wilt dat virus niet krijgen. Er wordt te gemakkelijk over gedacht. Als je het krijgt, dan ben je nog niet jarig. Ik vind het zo erg wat er nu gebeurt. Ik probeer wel voorzichtig te zijn, maar als je ziet hoe ziek die mensen zijn en hoeveel mensen er elke dag overlijden. En dan al die beelden uit Italië. Dat raakt me wel.’’

,,Als verpleegkundige loop je wel een extra risico, dat klopt. Maar weet je, je kunt altijd ziek worden. Je probeert jezelf gewoon zo goed mogelijk te beschermen en je doet precies wat er gezegd wordt. Je maakt je handen schoon en met keelpijn of verkoudheid ga je niet werken. In het ziekenhuis maak je wel meer kans om ziek te worden, maar je kunt het ook op straat oplopen. Zelf ben ik gelukkig nooit ziek en maak ik me daar ook niet zo druk om.’’

Meer informatie: www.extrahandenvoordezorg.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.