Premium

In Bussum woonachtige Italiaan Filippo Messori won 23 jaar geleden van een piepjonge Roger Federer: ’Aan de cijfers te zien moet het wel spannend zijn geweest, maar ik kan me er echt niets van herinneren’

In Bussum woonachtige Italiaan Filippo Messori won 23 jaar geleden van een piepjonge Roger Federer: ’Aan de cijfers te zien moet het wel spannend zijn geweest, maar ik kan me er echt niets van herinneren’
Filipe Messori heeft zijn goede sportgenen doorgegeven aan zoon Luca, die in de jeugd bij Ajax voetbalt.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Bussum

Ja, wie wil dat nou eigenlijk niet, je tennisloopbaan afsluiten en dan een positieve balans hebben tegen niemand minder dan Roger Federer. Hier in Nederland zijn er twee. De naam Jan Siemerink zegt iedereen die van tennis houdt natuurlijk wel wat, hij is één van de gelukkigen. Maar er is ook de hier minder bekende Filippo Messori, woonachtig in Bussum en met Italiaanse roots. Hij trof de Zwitser in Gstaad, een kleine 23 jaar geleden. En versloeg hem dus.

Veel weet hij zich niet te herinneren van de partij van meer dan twee decennia geleden. „Nee, helaas”, zegt Messori, die in het dubbelspel een mondiale subtopper was (hoogste ranking 63) en in het enkelspel niet verder reikte dan de 138ste positie. „Roger was vijftien of zestien en ik meen dat het toernooi in Gstaad zijn eerste in het ATP-circuit was. Aan de cijfers te zien, ik won met 5-7, 7-5 en 7-6, moet het wel een spannende partij zijn geweest.”

Fenomeen

Later, toen Federer uitgroeide tot een fenomeen, kwam de overwinning op de rookie toch een beetje in een ander perspectief te staan. „Maar toen we die wedstrijd tegen elkaar speelden dus niet. Ik kan ook niet zeggen dat ik toen al kon zien dat hij een jonge tennisser was met enorm veel potentie, want nogmaals, ik kan me er echt weinig tot niets van herinneren. Ik ben Roger op een later moment nog eens tegengekomen in een restaurant in Rome. Hij wist het nog wel, van die nederlaag.”

Filippo Messori bestormde - in tegenstelling tot Federer - niet de wereldtop. Hij won aan de zijde van Cristian Brandi in 1997 de dubbeltitel in San Marino. In 2002 sloot hij zijn actieve carrière af. Nadat hij was gestopt in het professionele circuit ging hij aan de slag als tennistrainer en algemeen manager van een grote club in Modena, waar hij heel wat tennistalenten opleidde. Hij speelde in Italië en Nederland nog wel competitie. Bij Popeye Goldstar in Amsterdam ontmoette hij zijn latere vrouw, een Bussumse. Die ging met hem mee naar Italië, waar de twee hun gezin met drie jongens stichtten. Na verloop van tijd leek het het tweetal toch het beste om zich te vestigen in Nederland, waar economisch nou eenmaal wat meer mogelijkheden lagen. En wat meer ontwikkelingskansen voor hun kroost. „Ik ben hier zelfstandig tennisleraar geworden, een job die me nog steeds heel goed bevalt”, aldus Messori, die een tijd competitie speelde bij de Larense. „Wat ik heb geleerd van mijn periode als prof? Je hebt wat talent nodig, maar het is vooral heel hard werken, uren maken. Doordat je steeds meer ervaring opdoet, word je een betere speler. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar dat is het in mijn ogen ook. Alles valt of staat met hard werken.”

Ajax

Filippo Messori bleek zijn sportgenen vooral te hebben doorgegeven aan zoon Luca. Die voetbalde bij BFC in de zogeheten ’bak’, dus nog niet op een echt veld, waar hij werd opgemerkt door scouts van Ajax. Als zesjarige werkte hij in Amsterdam drie proeftrainingen af, waarna hij bij de club in de hoofdstad kon blijven. Proforganisaties in het voetbal proberen de talenten in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, zodat ze later geen opleidingskosten hoeven te vergoeden aan de amateurclubs. „Luca is nu twaalf en hij speelt nog altijd bij Ajax”, zegt vader Messori niet zonder trots. „Rond Kerstmis hebben we gehoord dat hij kan blijven en dat is voor hem natuurlijk geweldig. Ajax organiseert alles, zorgt voor vervoer. Het is zaak de voeten op de grond te houden en Luca moet zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen. Dat doet hij goed. Sport, ook op professioneel niveau, draait mede om plezier en in denk dat Luca geen stress ondervindt.”

Moeilijke tijd

Voor Filippo Messori is even een rustige tijd aangebroken, door de corona-uitbraak is het sportleven in Nederland tot stilstand gekomen. „Ja, ik heb even wat meer vrije tijd”, aldus de geboren Italiaan, die met veel zorg de ontwikkelingen in zijn vaderland volgt. „Het is een heel moeilijke tijd voor mijn familie, gelukkig zijn ze persoonlijk nog niet getroffen door dit virus.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal