Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Tien thuistips voor speelgoed.

Lekker dansen met Nijntje

Het ontzettend leuke spel ’Nijntje stoelendans’ is geschikt voor kinderen van 1 tot 4 jaar.

Het blikken doosje bestaat uit een muziekdoos, twaalf danscirkels en 6 opdrachtkaarten met dieren. De allerkleinste zullen het vooral leuk vinden om met papa of mama te dansen op de muziek en dan, als de muziek stopt, snel stil te staan op een van de cirkels. Is het kind iets ouder, dan kun je het moeilijker maken door van te voren te zeggen op welke afbeelding je kind moet gaan staan om te winnen. Met opdrachtkaarten wordt het nog spannender.

’Nijntje stoelendans’. Identity Games, €15,99

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Verstoppen met Woezel

Deze creatie van Guusje Nederhorst is nog steeds razendpopulair bij peuters en kleuters. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

In deze doos zit een kleine Woezel, het hondje dat kan praten en de beste vriendjes is met Pip. Als ouder moet je Woezel onder een grote zakdoek verstoppen. Voor de allerkleinsten doe je de zakdoek er niet helemaal overheen, zodat ze Woezel toch nog vrij makkelijk kunnen vinden.

Voor iets oudere kinderen pak je de kaartjes erbij en verstop je hem achter het voorwerp dat op het kaartje staat.

’Woezel en Pip verstoppertje spelen’. Identity Games, €15,95

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Samen zien te ontsnappen

Tja, met z’n allen naar een Escape Room gaan om daar op een kluitje allerlei geheime opdrachten uit te voeren, zit er even niet in dankzij het coronavirus.

Maar Escape Room kun je ook in je eigen huiskamer spelen. Voor kinderen vanaf tien jaar en volwassenen.

In deze ’Escape Room The Game Family Editon: Jumanji’ moet je samenwerken om allerlei puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Je hebt maar een uur om te ontsnappen, dus dat is opschieten geblazen.

Je kunt het spelen op drie niveaus, die qua verhaal allemaal met elkaar te maken hebben. Vanuit de jungle van Jumanji moet je zien weer in de gewone wereld te komen.

’Escape Room The game’ van Identity Games, €27,95.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Woordjes leren met geluiden

Nu er op de peuterspeelzaal niet geoefend kan worden met geluidjes en woordjes moet er thuis natuurlijk wel ’huiswerk’ worden gemaakt. Dat kan op een heel vermakelijke manier met ’Mijn eerste 100 woordjes - Dieren’ van VTech.

Je kunt in het Nederlands of Engels de woordjes leren door op de plaatjes te drukken. Alle dieren staan bij elkaar als ze ook in hetzelfde leefgebied wonen. Je kunt dierennamen leren, leuke dierenweetjes te horen krijgen en luisteren naar de dierengeluiden. Je kunt zelfs drie vrolijke liedjes beluisteren door op de ster te drukken. Superhandig is dat je het door het handvat bovenin kunt meenemen als een handtasje.

’Mijn eerste woordjes’, VTech. €26,99.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Een pauw vol leerplezier

’Verenpret Pauw’ behoort tot het meest inventieve speelgoed voor de hele kleintjes dat in tijden is gemaakt. Simpel, overzichtelijk en ze leren er ook nog een hoop van.

De grappig vormgegeven pauw heeft zijn veren uitgespreid zodat peuters er eindeloos mee kunnen spelen. De veren zijn in vier verschillende kleuren, zodat ze die kunnen leren. Ze leren vormen herkennen en kleuren benoemen. De pauw kan kindjes vragen om op een geel hartje te duwen of een paarse ster te zoeken. Ook kan de pauw allerlei simpele vragen stellen of leuke muziek laten horen. En kindjes kunnen de veren als knijpers van de pauw afhalen of er juist opzetten om verschillende emoties te leren herkennen.

’Verenpret Pauw’, VTech, €26,95

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Maak je eigen bouwplaats

Play-Doh is al in menig huishouden bekend, maar de makers blijven leuke nieuwe manieren verzinnen om kinderen heerlijk te laten knutselen.

Voor kinderen vanaf drie jaar die graag met auto’s spelen is er ’Play-Doh Wheels’. De cementtrommel op de fraaie truck laat de Play-Doh klei ronddraaien en er als echte cement aan de achterkant weer uitkomen. Dat kun je opvangen in de kruiwagenroller om er je eigen bouwplaats mee te creëren. Wie vindt dat cement helemaal niet grijs hoeft te zijn, kan zich creatief uitleven met andere kleuren boetseerklei.

’Play-Doh Wheels’ van Hasbro, €20,99.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Een kip met eieren van klei

Hou je niet zo van auto’s, maar ben je dol op dieren, dan staat deze grappige kip van Play-Doh ook garant voor lang speelplezier.

Aan zijn nek kun je klei smeren, zodat hij echte veren krijgt. Vind je ze niet mooi? Dan scheer je ze er gewoon weer af en begint opnieuw.

Zin om de kip paaseitjes te laten leggen? Dan gebruik je de bijgevoegde klei in meerdere kleuren om haar mooie eieren te laten leggen via het geheime ’luikje’ op haar achterwerk. De kip is gemaakt van stevig plastic en haar vrolijke snoet maakt haar voor kinderen vanaf drie jaar tot een leuk speelkameraadje.

’Play-doh animal crew’ van Hasbro, €21,99.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Structuur in de kamer

De meeste kleuterscholen kennen ze wel: de weekplanners. Jonge kinderen leren via de plaatjes wat ze geacht worden te doen op een schooldag.

Maar hoe krijg je er nou een beetje structuur in nu je kinderen thuis les moeten volgen. Zelfs kleuters moeten toch een beetje houvast hebben. Daar heeft Lilliputiens een oplossing voor gevonden: de stoffen weekplanner voor thuis. Op alle dagen van de week kunnen de ouders aangeven wie er die dag thuis is, of ze les krijgen en of dat het tijd is voor een dutje.

’Weekkalender’ van Lilliputiens, €39,95.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Kappertje spelen

Kappertje spelen is al generaties lang een favoriete bezigheid van kinderen.

Met je eigen haar oefenen is niet zo handig, omdat dit niet snel aangroeit en je moeder erg boos wordt als je het toch probeert, maar met de Styling Head L.O.L. Surprise kun je allerlei haarstijlen bij het bijgeleverde kaphoofd uitproberen door het eraan vast te plakken en weer weg te halen. Bijgeleverd worden haarextensions, klemmetjes, een haarband, een kam en elastiekjes. En ben je de ene haarkleur zat, dan kies je toch gewoon een andere?

’Style head L.O.L. Surprise’ van MGA, €39,99.

Tien tips: speelgoed voor de lange dagen thuis

Speciale Monopoly

De L.O.L. Surprise poppen, die dol zijn op fashion en niets liever doen dan feesten, zich opmaken en kleren showen, hebben nu een geheel eigen Monopoly-versie gekregen.

Niets Kalverstraat kopen of een station verkopen. Nee, in deze editie van Monopoly moeten de spelers L.O.L. Surprise! poppetjes van de andere spelers kopen, ze verkopen of ruilen of zo de meest zeldzame poppen te kunnen verzamelen. Liefhebbers van het klassieke Monopoly zullen er misschien even aan moeten wennen, maar fashionfans zullen het geweldig vinden.

’Monopoly: L.O.L. Surprise!’ van MGA/Hasbro, €19

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.