Premium

Een ziekenhuis in coronacrisis: in de spookachtig ’lege’ gangen zijn plots de voetstappen hoorbaar

Een ziekenhuis in coronacrisis: in de spookachtig ’lege’ gangen zijn plots de voetstappen hoorbaar
Verplegend personeel van de SEH Dijklander ziekenhuis Hoorn in ’volle uitrusting’.
© Foto Dijklander ziekenhuis
Hoorn

De stilte op de gangen van het ziekenhuis heeft iets onwerkelijks. Terwijl het bij de Spoedeisende Hulp alle hens aan dek is, heerst in praktisch de rest van het grote Dijklander ziekenhuis in Hoorn in een merkwaardige, bijna spookachtige rust. Bericht vanuit een ziekenhuis in de coronacrisis. Over draaiboeken, de inzet van iedereen en voetstappen. Die zijn voor het eerst hoorbaar.

De stoomcursus corona is in alle ziekenhuizen van Nederland nog volop aan de gang. Zo ook in het Dijklander ziekenhuis. Want een virusuitbraak van deze omvang, dat is voor iedereen nieuw. Het ‘ziekenhuis rampen opvang plan’ lag wel kant-en-klaar in de kast. Dat ging ook over een pandemie, een grootschalige uitbraak van een ziekte.

En toch: corona is nieuw. Een zijvleugel van dit ziekenhuis is de hotspot geworden, de plek waar mensen met met virus worden verpleegd. Alle andere afdelingen blijven daarvan afgesneden, om zo besmetting te voorkomen.

Klokje rond

Het gevolg van die opgelegde tweedeling is zichtbaar en hoorbaar. Waar veel medisch personeel het klokje rond in de coronavleugel is geconcentreerd, is het elders in het ziekenhuis overwegend stil. De poli van oogheelkunde? Niet één persoon in de wachtruimte. De kinderafdeling is opmerkelijk stil.

Op de begane grond is de prikpoli per definitie de meest bezochte afdeling. Dat waar je steevast een nummertje moet trekken. Nu is afzetlint op de stoelen en banken in de bijna lege, stille wachtruimte geplakt. Een mevrouw wacht op haar beurt. De rekken met leesvoer blijven onaangeroerd.

Een ziekenhuis in coronacrisis: in de spookachtig ’lege’ gangen zijn plots de voetstappen hoorbaar
Geen zitplaatsen meer in de prikpoli.
© Foto Martin Menger/Mediahuis

,,Dat is nu al bijna twee weken zo”, zegt woordvoerder Ellen van Ruiten. ,,Alles is nu aangepast op de bijzondere toestand.”

Al bij binnenkomst wordt dat duidelijk. Er mag per patiënt nog meer 1 bezoeker per dag langs komen. Dat bezoek krijgt te maken met drie afzonderlijke looproutes naar de verpleegafdelingen toe. De kleurenstrips op de vloer leiden de bezoek ver van een mogelijke besmetting.

Op de 5 verdieping is het opvallend genoeg wel druk. Op deze verpleegafdeling komen de mensen bij wie een ingreep of opname niet kon worden uitgesteld. ,,Maar we hebben hier wel alle urgente patiënten van meerdere afdelingen”, klinkt het achter de balie.,

Uitgesteld

Zo is het nu geregeld. Waar het kan, worden medische zorg of de consulten uitgesteld. Alle aandacht gaat uit naar noodzakelijke zorg en de verwachte coronadrukte.

Op de lage gang bij de OK’s worden in een speciale ruimte alle spullen die hier noodzaak zijn, steriel gemaakt. ,,Het is druk, maar op een andere manier dan normaal”, aldus een van de werkers van achter het glas. ,,Echt raar. De dagelijkse gang van zaken is een beetje in de war geschopt.”

Frontlinie

Midden in de frontlinie van dat alles staat dus de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH). ,,We verwachten vanaf dit weekeinde een piek in het aantal mensen dat met corona is besmet”, reageert Yolanda van Zwol, hoofd van de SEH. ,,Best spannend hoor, wij weten ook niet hoe ziek de mensen precies zijn die dan bij ons binnen komen.”

Aan de zijkant van het gebouw is een tent geplaatst. Hier worden alle binnenkomende patiënten vanuit de ambulance gescreend op corona, voordat ze het ziekenhuis in mogen. ,,Zonder test, maar wel op basis van een vragenlijst.” Op dit moment worden er tientallen mensen behandeld met corona. ,,Maar dat gaat meer worden”, weet Yolanda

Een ziekenhuis in coronacrisis: in de spookachtig ’lege’ gangen zijn plots de voetstappen hoorbaar
De balie van Lilliane Rood afgezet met gala-paaltjes en een fraai rood koord. ,,Alsof ik de koningin ben”, lacht ze.
© Foto Martin Menger/Mediahuis

Terug door de lege, stille gangen. In de centrale hal is de informatiebalie van Lilliane Rood afgezet met gala-paaltjes en een fraai rood koord. ,,Alsof ik de koningin ben”, lacht ze.

Lilianne zit al bijna 40 jaar achter de centrale balie van het ziekenhuis. ,,Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, klinkt het nuchter. ,,Wat mij het meeste opvalt? Normaal is het hier altijd druk en lawaaiig. Het is dat ik voor het eerst de voetstappen van mensen die aan komen lopen, kan horen.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.