Australië beveelt twee cruiseschepen onmiddellijk te vertrekken

Australië beveelt twee cruiseschepen onmiddellijk te vertrekken
Sydney

Australië heeft de kapiteins van twee buitenlandse cruiseschepen gesommeerd onmiddellijk de wateren van het land te verlaten. Het gaat om een Duits en Italiaans vaartuig.

Op de Duitse MV Artania bleken 7 van de 800 passagiers besmet te zijn met het virus. Het schip ligt in de haven van Sydney. Het andere schip, de MSC Magnifica, voer in Australische wateren en is eveneens bevolen deze te verlaten. Op dat schip zouden geen besmettingsgevallen zijn.

De Duitse rederij Phoenix van de Artania wil de passagiers met chartervluchten terughalen naar Duitsland. Dat zou zaterdag moeten gebeuren maar er is nog geen toestemming van de Australische autoriteiten. "De gesprekken met de Duitse ambassade en de Australische autoriteiten zijn nog aan de gang", aldus een woordvoerster.

Strenge maatregelen

Australië neemt deze week strenge maatregelen tegen cruiseschepen uit angst voor herhaling van een eerder geval waarbij 2700 passagiers van een cruiseschip aan wal kwamen in Sydney en ongecontroleerd het land binnenkwamen. Meer dan 130 opvarenden bleken later besmet met het coronavirus.

In Australië zijn tot donderdag dertien mensen overleden door en 2800 mensen geïnfecteerd met het virus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.