Premium

Stroomhuisje staat op de Brink en blijft op de Brink, al voldoet het niet aan Stedins eigen richtlijn; ’Erg onbevredigend, we zijn hier nog niet klaar mee’

Stroomhuisje staat op de Brink en blijft op de Brink, al voldoet het niet aan Stedins eigen richtlijn; ’Erg onbevredigend, we zijn hier nog niet klaar mee’
Een maand geleden stond er ineens een stroomhuisje op de Brink.
© foto Caspar Huurdeman
Baarn

Het vorige maand aan de voet van de Pauluskerk op de Brink in hartje Baarn geplaatste stroomhuisje staat daar en blijft daar staan. Was getekend, burgemeester en wethouders. En dat is niet het antwoord dat diverse politieke partijen in Baarn wilden horen. Een motie om het ding weg te krijgen is onderweg. Praktisch probleempje: vanwege de corona-uitbraak is nog onduidelijk wanneer de motie kan worden ingediend.

Hoe zat het ook alweer? Eind februari werd tot veler verrassing een transformatorhuisje tussen parkeerterrein en kerk op de Brink geplaatst. Vol in het zicht, op een Brink die misschien wel heringericht moet worden en ook nogal pal voor de monumentale Pauluskerk. Vijf partijen waren ontstemd: vier (CDA, GroenLinks, PvdA en CU/SGP) kwamen met vragen, de vijfde (BOP) kondigde meteen een motie aan met de strekking: weg ermee.

Alternatieven? Die zijn er niet

Maar het stroomhuisje gaat niet weg. Aldus burgemeester en wethouders. En die gaan erover. B en W hadden al gezocht naar een andere plek, en die is er gewoon niet. Een tuin van een gemeentewoning aan de Burgemeester Penstraat kan niet, want dan blijft er geen tuin over. Achter de bloemenkiosk op de Brink kan niet, want dan staat hij de markt en eventuele toekomstige ontwikkelingen in de weg. Drie locaties rond het Oranjepark vallen af want dan komt het stroomhuisje te dicht bij het transformatorhuisje dat daar al staat. En daarmee waren de mogelijkheden wat B en W betreft op. Want achter de bibliotheek - waar nu een oud stroomhuisje staat dat vervangen moet worden - past het nieuwe stroomhuis niet.

Stroomhuisje staat op de Brink en blijft op de Brink, al voldoet het niet aan Stedins eigen richtlijn; ’Erg onbevredigend, we zijn hier nog niet klaar mee’
Heidi van Otten: We zijn hier nog niet klaar mee
© foto gemeente

’We zijn hier nog niet klaar mee’

De vragenstellers zijn niet te spreken over de antwoorden van burgemeester en wethouders. ,,Onbevredigend”, vinden bijvoorbeeld Rik van Hardeveld (CDA) en Heidi van Otten (GroenLinks). Ze laten het er niet bij zitten. ,,Het college zegt dat dit de meest geschikte plek is en dat er geen alternatief is. Zal best. Wat nou als de meest geschikte plek pal voor het bordes op Soestdijk was geweest? Dan was er heus wel een alternatief bedacht. Wat mij betreft: hier is iets niet goed gegaan, herstellen en door.” Heidi van Otten zit op hetzelfde spoor. ,,We zijn hier nog niet klaar mee. De manier waarop dit is gedaan is niet netjes.” Wat haar betreft gaat het stroomhuisje weg, en als dat niet kan, dan moet het zo worden aangepakt dat het passend in de omgeving wordt. De partijen gaan onderling met elkaar in overleg - online - over hoe nu verder.

Stedin negeert eigen richtlijn

Volgens raadslid Kees Koudstaal van de BOP staat het gebouw ook volgens de richtlijnen van Stedin zelf niet op de goede plek. ,,Het gaat hier om een distributiestation. Er komt 10.000 volt binnen en dat wordt in dat gebouwtje verder gedistribueerd. Volgens de richtlijnen van Stedin zelf moet dat minstens een meter aan alle kanten helemaal vrij staat. Verzin ik niet, zijn de regels van de Stedin zelf. En tot het schuurtje ernaast is het exact 49 centimeter.”

Koudstaal heeft op de website van zijn partij een link naar de richtlijnen van Stedin geplaatst. De richtlijnen staan hier.

Stedin: geen probleem

Volgens woordvoerder Koen de Lange van Stedin heeft Koudstaal op zich gelijk, maar is de praktijk wat genuanceerder. ,,Die meter is inderdaad de richtlijn, maar zolang de deur maar goed open kan en we er aan alle kanten bij kunnen, dat is voor ons het belangrijkste.” Ook een taxushaag rond het distributiestation is volgens hem geen enkel probleem. Stedin volgt de Baarnse ophef met belangstelling. ,,Natuurlijk volgen we dat. We wachten het af, en als we ergens kunnen meedenken doen we dat.” Onbekend is nog wanneer het distributiestation op de Brink in gebruik genomen gaat worden. Daar is nog flink wat graafwerk voor nodig.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.