Premium

Kunstfluiter en imitator Jan Zijdel (82) overleden: het geluid van een vreemde vogel is verstomd

Kunstfluiter en imitator Jan Zijdel (82) overleden: het geluid van een vreemde vogel is verstomd
Jan Zijdel in 2016.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Hij kon vogels imiteren, kikkers, honden, eenden, paarden, blokfluit en kippen. En deze rij kan nog eindeloos verlengd worden. Dan kun je het maar over één man hebben: Jan Zijdel. Twee weken geleden overleed deze kunstfluiter en imitator op 82-jarige leeftijd. Op de overlijdensadvertentie stond: ’Een vreemde vogel fluit niet meer’.

Zijdel trad in de jaren 50, 60 en later geregeld op en was daarnaast in diverse tv-programma’s te zien. Zo heeft hij aan de zijde gestaan van Han Peekel in het kinderprogramma Wordt Vervolgd en werkte de kunstfluiter mee aan Avro’s Bonte Dinsdagavondtrein, David de kabouter, programma’s van Ted de Braak, Willem Duys en ook Paul de Leeuw. Hij floot ook voor Karel Prior, Johnny Kraaijkamp, Snip en Snap en Willy Alberti.

Kunstfluiter en imitator Jan Zijdel (82) overleden: het geluid van een vreemde vogel is verstomd
Jan Zijdel

In het dagelijks leven werkte Jan Zijdel als kelner in het restaurant van de Avro aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum. Daar was hij een zeer geziene man, vertellen mensen die hem van nabij hebben meegemaakt. Zoals Joop van Zijl, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal, die begin jaren ’60 voor Avro-radio werkte. „Wat ik me goed kan herinneren is, dat Jan een aangenaam mens was. Een bijzondere man. Dat wil ik benadrukken. Jan was ook altijd een opgewekte vogel als hij in het restaurant met zijn werk bezig was”, aldus Van Zijl. „Hij deed zijn werk als ober fluitend.”

Jan Zijdel (die de laatste jaren in Hollandsche Rading woonde) was ook een man van de practical jokes, weet Gudo Leuven van facilitaire zaken radio van de AVRO. „Jan was niet bepaald het type van een verlegen jongen.” Afgezien daarvan, zegt Leuven, was hij iemand van de grappen en grollen. In de gangen van de studio bijvoorbeeld deed hij wel eens het geluid van een boze hond na, waarmee hij de mensen soms behoorlijk op stang joeg. Jan was trouwens ook de stem achter het koeiengeloei in Ria Valk’s grootste hit Hou je echt nog van mij Rockin’ Billy.”

Han Peekel (Wordt Vervolgd) werkte veel samen met hem. „Hij was altijd vrolijk. Een hartverwarmende man. Jan wist de meest krankzinnige imitaties te doen. Ik was onder de indruk van zijn imitatie van een bijtende hond. Je moest ook oppassen met hem: voor je het in de gaten had, nam hij je hele show over. Hij kreeg bij mij drie à vier minuten, maar probeerde altijd wat extra tijd te sprokkelen. Een lief mens, ik zal hem blijven gedenken.”

Tineke de Nooij (Omroep MAX): Jan Zijdel bleef altijd zo ’gewoon’, ondanks dat hij behoorlijk beroemd werd op zeker moment.” Acteur en reclameman Peter van Bokhorst heeft ook herinneringen: „Op onze premièredagen van toneelgezelschap K&G gingen wij altijd met cast en crew bij de Avro dineren. Jan was er altijd om ons te serveren. Klaar voor een vriendelijk woord, een glimlach. Een heel warm mens. Hij is mij altijd bijgebleven.”

Musicus Paul Paulussen bewaart ook goede herinneringen aan Jan Zijdel. „Hij was een kanjer. Vaak te gast bij Muzikaal Onthaal, destijds een populair radioprogramma. Jan Zijdel was een man met het hart op de tong.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.