Premium

Woononderzoek Eemnes uitgesteld: dit moment is niet kies en niet handig

Woononderzoek Eemnes uitgesteld: dit moment is niet kies en niet handig
Bouw in de Zuidpolder, deze week.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Eemnes

Het onderzoek van de gemeente Eemnes om uit te vissen wat voor woning mensen willen en waar is uitgesteld tot in elk geval na de zomer. Dat laten burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens de brief is de coronacrisis de aanleiding om de enquête uit te stellen. Het college geeft echter niet aan waarom die crisis een online enquête in de weg zou zitten. Het uitstel valt extra op omdat het college al in juni vorig jaar aan de raad beloofde dit jaar een woonbehoefte-onderzoek te doen. Inmiddels is het eind maart en nog steeds zijn inwoners niet benaderd.

Niet kies

Toch zijn er wel degelijk goede argumenten voor het uitstel en die staan in direct verband met de coronacrisis, legt wethouder Theo Reijn desgevraagd uit. ,,Om te beginnen vind ik het niet kies om op dit moment het onderzoek aan te kondigen. Als mensen nu een brief van de gemeente Eemnes in de bus vinden, denken ze toch aan iets heel anders. En dan blijkt het om zo’n onderzoek te gaan.’’

Het tweede argument voor uitstel is dat de coronacrisis de uitkomsten van de enquête kan beïnvloeden. Reijn: ,,Daarover heb ik contact gehad met het onderzoeksbureau (Atrivé uit Utrecht, red.). Gevraagd wordt bijvoorbeeld of mensen plannen hebben om te verhuizen en waarheen dan. Nou, mensen hebben op dit moment wel iets anders aan hun hoofd. Het onderzoek kan daardoor een andere uitkomst krijgen dan normaal.’’ Wellicht zouden velen die eerder wel verhuisplannen hadden of die straks weer hebben onder de huidige omstandigheden ’nee’ invullen. Dat geeft dus een vertekend beeld.

Uitkomsten

Bureau Atrivé gaat wel aan de slag met het verzamelen van andere gegevens: hoe zit de Eemnesser woningvoorraad in elkaar, hoe is de samenstelling van de bevolking en van de huishoudens, welke verhuisbewegingen zijn er binnen Eemnes en tussen Eemnes en de regio. De enquête onder inwoners die deze week zou beginnen wordt in elk geval over de zomer heen getild. Uitkomsten van het onderzoek zijn niet eerder te verwachten dan in het najaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.