Premium

Wachtvakken op een rustige Hilversumse weekmarkt; ook andere markten in Gooi aangepast

Wachtvakken op een rustige Hilversumse weekmarkt; ook andere markten in Gooi aangepast
Het wachtvak voor de kaasboer.
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

De Hilversumse markt was woensdag een stuk rustiger dan normaal. Veel bezoekers bleven thuis in verband met het coronavirus. De maatregelen om besmetting te voorkomen, waren goed duidelijk. Ook andere weekmarkten in het Gooi krijgen met die maatregelen te maken.

De Veiligheidsregio Gooi en Vecht heeft besloten dat de markten mogen doorgaan omdat ze belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. De gemeenten mogen daar zelf een invulling aan geven, mits zij invulling geven aan de algemene coronaregels.

Op de straatstenen op het Hilversumse marktplein waren bij de verschillende marktkramen wachtvakken gemaakt. Klanten moesten (en bleven) hier op hun beurt wachten. Op die manier kwam de door de regering gestelde limiet van anderhalve meter afstand niet in gevaar.

De vakken was een van de maatregelen die de gemeente Hilversum met de marktkooplui had besproken in verband met het virus. Andere aanpassingen waren het ontbreken van terrassen en statafels op de markt, het alleen afhalen van etenswaren, voorrang voor ouderen en bredere paden.

In Laren zijn ook non-foodmarktkooplui vrijdag nog welkom, maar de meesten van hen hebben bedankt voor de eer. Op de markt is nog maar een ingang en een uitgang. De marktmeester zorgt ervoor dat marktbezoekers zo worden geleid dat er eenrichtingsverkeer ontstaat. Tussen de kramen wordt ruimte gelaten en er staan borden die wijzen op de noodzaak dat mensen afstand van elkaar houden.

Op de markt in Bussum staan donderdag alleen marktkooplieden die geen levensmiddelen verkopen. De markt zal ook anders zijn opgesteld. Hierdoor ontstaat de ruimte om overal 1,5 meter afstand te kunnen houden.

In aanloop naar volgende week donderdag wordt onderzocht of de weekmarkt in Bussum uitgebreid kan worden naar het plein voor het gemeentehuis. Wellicht dat daarmee voor zowel levensmiddelen als niet-levensmiddelen voldoende ruimte kan worden gecreëerd.

Ook de weekmarkt in Naarden wordt zaterdag anders opgesteld. Daar is echter voldoende ruimte voor alle branches.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.