Jachthaven De Wijde Blick in Kortenhoef mag geen woonarken afmeren en heeft terecht een dwangsom gekregen, vindt de Raad van State

Kortenhoef

Jachthaven De Wijde Blick in Kortenhoef kan het wel vergeten om snel twee woonarken in het haventje af te meren. En uitbater De Ridder zal een groot aantal spullen en bouwsels van het terrein moeten verwijderen, zo blijkt woensdag uit twee uitspraken van de Raad van State.

(Lees hier een van de uitspraken)

Voor de woonarken en de aanleg van een toegangspad en parkeerplaatsen beschikt De Wijde Blick in ieder geval niet over een omgevingsvergunning, zo concludeert de Raad in hoger beroep.

Verder heeft de gemeente Wijdemeren jachthavenuitbater De Ridder terecht een aantal dwangsommen opgelegd om hem te dwingen een pad met stelconplaten en andere opgeslagen spullen te verwijderen.

Verder zal hij ook een kantine voor medewerkers moeten verplaatsen. Het pad, de spullen en kantine liggen allemaal op een terrein dat een zwaar beschermde natuurbestemming heeft. Daar kan je alleen iets doen of bouwen als de gemeente een vergunning of ontheffing verleent.

Maar dat wil de gemeente Wijdemeren pertinent niet. Sterker nog, de gemeente wil dat De Ridder de kantine, de spullen en verharding zo snel mogelijk weghaalt en de natuur herstelt.

Want voor de aanleg van een pad naar een woonboot heeft hij riet en oeverbegroeiing gekapt. Dat mocht ook niet en hij zal zo snel mogelijk aan herplant moeten beginnen. Anders kost hem dat een flinke dwangsom tot maximaal 35.000 euro.

De Raad gaat niet in op De Ridders claim dat de gemeente zich niet aan een in 2004 gesloten overeenkomst(convenant) houdt, waarbij de gemeente zich zou inspannen om een uitbreiding van de jachthaven mogelijk te maken.

Volgens het hoogste bestuursrechtscollege is dat een zaak voor de civiele rechter. In ieder geval is dat geen reden om de dwangsommen op te schorten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.