Premium

Softbalster Simone Eijpe (Hilversum Hurricanes) verwacht dit jaar helemaal geen competitie en pleit voor total lockdown: ’De noodzakelijke zelfdiscipline zit niet in de gemiddelde Nederlander’

Softbalster Simone Eijpe (Hilversum Hurricanes) verwacht dit jaar helemaal geen competitie en pleit voor total lockdown: ’De noodzakelijke zelfdiscipline zit niet in de gemiddelde Nederlander’
Simone Eijpe: „We zijn allemaal op onze eigen manier bezig om fit te blijven.”
© Eigen foto
Huizen

Normaal gesproken zou softbalster Simone Eijpe (29) van Hilversum Hurricanes nu in volle voorbereiding zijn op een nieuw seizoen in de eerste klasse. Maar de term ’normaal gesproken’ bestaat even niet meer. De Huizense denkt dat softballen in competitieverband er in 2020 niet meer van komt.

Geen softbalcompetitie in 2020. Is dat niet wat somber gedacht?

„Voorlopig mag er tot 1 juni niet in groepsverband worden gesport. Dan ligt de hele eerste competitiehelft er dus al uit. Vervolgens moet iedereen eerst nog worden klaargestoomd om wedstrijdfit te worden. Dan is het juli en ben je al veel te laat. Ik denk dat wij niet verder komen dan het spelen van een aantal onderlinge oefenpotjes. Wellicht een mooie gelegenheid om onze talentvolle jeugdspeelsters in dames 1 aan het werk te zetten.”

Hoe blijf jij fit?

„Ik ben elke dag heel actief. Thuis train ik vier keer per week met diverse gewichten, zodat ik meer kracht uit mijn armen kan halen. Op een bench ben ik bezig met buikspieroefeningen. Ik doe aan touwtje springen. Ik wandel elke dag een uur en ik let op wat ik eet. Omdat ik in een fit lichaam wil zitten.”

Hoe denk jij over een total lockdown?

„Daar ben ik sterk voor, want de noodzakelijke zelfdiscipline zit niet in de gemiddelde Nederlander. Misschien dat wij als teamsporters wat meer gewend zijn om rekening met elkaar te houden. Veel Hollanders denken dat het allemaal wel losloopt. Zij gaan er van uit dat ze niet ziek worden, maar vergeten dat ze anderen kunnen besmetten. Ik maak mij daar erg boos over. Ik doe al tijden één keer in de week boodschappen en blijf voor de rest thuis. Er moet een total lockdown komen. Alleen al om de leden van het kabinet wat meer rust te gunnen. Als dat betekent dat ik niet meer buiten kan gaan wandelen, dan doe ik het wel binnen in mijn woonkamer. Al zullen mijn twee katten daar wel raar van opkijken.”

Je hebt veel gereisd. Maak je je zorgen om de verre landen waar je bent geweest?

„Ja, enorm. Ik was drie jaar geleden in Peru. Ik verbleef er een paar dagen bij een gezin. De hele familie woonde in een klein hutje, inclusief oma. Ze hadden niets, maar waren heel gastvrij. Oma gaf mij haar bankje en ging zelf op de grond zitten. Je moet er niet aan denken als dat coronavirus daar toeslaat. Datzelfde geldt voor een land als Indonesië, waar ik vorig jaar was.”

Wanneer zag je je teamgenootjes voor het laatst?

„Op 23 februari hebben we in Alkmaar een wedstrijd gespeeld op het binnenterrein van een overdekte wielerbaan. Daarna nog twee keer gezamenlijk getraind en dat was het. Sindsdien houden we contact via onze groepsapp.’’

Waar hebben jullie het zoal over?

„We zijn allemaal op onze eigen manier bezig om fit te blijven. Dus houden we elkaars progressie bij. We sturen foto’s en filmpjes van hoe we aan het trainen zijn. Dan zie je iemand dansen op haar balkon in Amsterdam. Natuurlijk worden er ook zorgen uitgesproken. Zeker ook omdat wij een arts en een IC-verpleegkundige in ons team hebben. Die twee hebben het vanzelfsprekend enorm druk. Zij zijn continu aan het overwerken. Maar we zorgen er ook voor dat we elkaar een beetje aan het lachen houden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal