Premium

Markten in Eemland ingaande woensdag beperkt: alleen nog etenswaren

Markten in Eemland ingaande woensdag beperkt: alleen nog etenswaren
Markt in Soest.
© Archieffoto Studio Kastermans/Ronald Smeenk
Eemnes

De markten in het Eemland en de rest van de provincie Utrecht zijn met ingang van woensdag sterk beperkt. Alleen kramen waar etenswaren worden verkocht zijn tot nader order welkom. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht bekend gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis.

Volgens Jan van Zanen, burgmeester van Utrecht en voorzitter van de veiligheidsregio, kunnen de markten voorlopig alleen open worden gehouden als iedereen zich houdt aan de beperkende maatregelen. Het hoofddoel van die ingrepen is te bevorderen dat kooplieden en klanten de inmiddels bekende anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

In het Eemland raakt dit de markten in Eemnes en Soest (beide op donderdag), Bunschoten (zaterdag) en Baarn (dinsdag). Elders in het Utrechtse deel van het verspreidingsgebied van De Gooi- en Eemander betreft het de markten in de gemeenten Stichtse Vecht (zoals die op dinsdag in Loenen) en De Bilt.

Kramen moeten verspreid over het marktterrein worden opgesteld. Die ruimte ontstaat doordat voorlopig kramen die geen etenswaren verkopen niet meer welkom zijn. Voedsel dat vers wordt bereid mag niet op de markt worden genuttigd. Afhalen en het elders opeten is het devies. Om dat te bevorderen zijn sta- of zitgelegenheden of andere uitstallingen buiten de marktkramen tot nader order verboden.

Zogeheten meelopers worden geweerd. Dat zijn kooplieden zonder vaste plek op de markt die zich ’s ochtend bij de marktmeester melden in de hoop een plek te kunnen innemen die is opengevallen doordat vaste marktlui niet zijn gekomen. De veiligheidsregio heeft het toezicht op de anti-coronamaatregelen in handen gelegd van de marktmeesters.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.