Premium

Belangrijkste buitenkunst gebundeld op website

Belangrijkste buitenkunst gebundeld op website
Slavernijmonument in Rotterdam van Alex da Silva uit 2013.

Nu alle musea de deuren hebben gesloten, zijn we voor het bekijken van kunst deels aangewezen op de straat. Standbeelden, muurschilderingen, werken om iets of iemand te herdenken, tot nadenken te stemmen of eenvoudig de omgeving te verfraaien. Dat laatste is vaak controversieel. Wat de een mooi vindt, noemt de ander een aantasting van de goede smaak.

Het vakblad voor beeldend kunstenaars BK-informatie heeft de belangrijkste kunstwerken uit de openbare ruimte nu ’gebundeld’ in een nieuwe website, www.sleutelwerken.nl. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de club stelde een werkgroep 100 van deze sleutelwerken samen, uit de afgelopen 75 jaar. De site ging afgelopen weekend in de lucht en is, behalve een aardige doorsnede van wat er in deze naoorlogse periode aan kunst is geplaatst, ook bedoeld om de discussie over het fenomeen levend te houden.

De website is leuk om doorheen te ’bladeren’. Je kunt zoeken op tijdvak, op thema of op plaatsnaam en bekijken hoe de sculpturen de tijdgeest weerspiegelen. In de jaren na de oorlog kregen vooral veel monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een plaats in de openbare ruimte. Denk aan de Dokwerker in Amsterdam en De verwoeste stad van Ossip Zadkine in Rotterdam. Maar ook uit die naoorlogse jaren stamt de Iglo van Aldo van Eijk, waarvan velen ongetwijfeld denken dat het alleen maar een klimtoestel was. Ook dat is kunst!

Draadstaal

In de jaren 70 zie je opvallend veel landschapskunstwerken, zoals de ’magische driehoek’ Swing bij Eindhoven van Arie Berkulin. Begin deze eeuw is veel draadstaal gebruikt, en zijn de werken soms humoristisch bedoeld; zo zag bijvoorbeeld ’kabouter Buttplug’ het levenslicht - hij heet eigenlijk Santa Claus - in Rotterdam. De Badende beelden - vrolijk gekleurde objecten, deels in een fontein - bij het stadhuis in Vlissingen waren in 2004 onderwerp van felle kritiek, maar leveren tegenwoordig, aldus de website, vooral een glimlach op.

Fonteinen

De meest recente kunstwerken in de lijst zijn enkele fonteinen die ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 werden ontworpen, zoals de mistige hoofden van Love; een van de minder bekritiseerde fonteinen van de reeks.

Wat de kunst in de openbare ruimte heeft gekost, daarover rept sleutelwerken.nl niet, terwijl dat voor veel Nederlanders vaak nog de grootste doorn in het oog is. Maar de begeleidende teksten maken wel goed duidelijk wat de bedoeling van elk kunstwerk is geweest en wie er opdracht heeft gegeven tot het maken.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.