Premium

Verpleegkundige Wouter Vermeulen: Liever zorgen dan schilderen

Verpleegkundige Wouter Vermeulen: Liever zorgen dan schilderen
Wouter Vermeulen: ,,Ouderenzorg leukste dat er is”.
© Foto Studio Kastermans
HUIZEN

Wouter Vermeulen (53) uit Huizen werkt al 32 jaar in de ouderenzorg: van revalidatiezorg en werken in de wijk tot nu als verpleegkundige in het verpleeghuis Voor Anker in Huizen. „Het leukste werk dat er is”, zegt hij in deze aflevering van Lol in je werk.

SERIE | Lol in je werk

Hoe kwam je in de zorg?

„Een aantal familieleden werkt in de zorg: mijn zus als verpleegkundige en mijn moeder in de geestelijke gezondheidszorg. Thuis ging het er best vaak over. Maar dertig jaar geleden ging je als jongen echt niet de zorg in. Dus werd ik huisschilder (lacht). Alleen, ik vond er niks aan. ’Probeer dan toch de zorg eens’, zei mijn moeder, omdat ik een verzorgend type ben. Via een in-service werken-en-lerentraject bij Vivium in Naarden werd ik toen ziekenverzorger. Destijds woonde je dan in de personeelsflat. Ik weet nog goed dat er een wereld voor me openging: kan dit ook?! De ouderenzorg past me als een jas. Ik doe het al 32 jaar en vind werken in ouderenzorg nog steeds het leukste dat er is.”

Waarom past dit vak bij jou?

„Je leert zoveel van mensen, die al een leven achter zich hebben, door te luisteren naar hun verhalen. Door voor deze mensen te kunnen en mogen zorgen, kom ik zelf ook aan mijn trekken. Het geeft me een kick als zij zo in de laatste fase van hun leven een leuke dag hebben. Ik ben van verzorgende doorgegroeid naar verpleegkundige. Ik heb in al die jaren ook verschillende kanten van de ouderenzorg gezien: de revalidatiezorg, het wijkteam en het verpleeghuis. Ik werk nu als verpleegkundige bij Amaris in Huizen in de zorg voor mensen met dementie. Daarnaast denk ik mee over vernieuwing, het zorgproces en de verbetering van kwaliteit en de inzet van ons beroep.”

Wat zijn de voor- en nadelen van dit werk?

„Werken in de ouderenzorg is best zwaar. Mensen met dementie vertonen ook onbegrepen gedrag. Dat is soms moeilijk, maar ik vind het ontzettend leuk en mooi werk. Op dit moment zit ik bijvoorbeeld met mijn laptop wat administratie te doen aan de huiskamertafel. Een bewoner neuriet, iemand kijkt tv en een ander scharrelt wat rond. Het is rustig, en voelt warm en gezellig. En als jij het leuk hebt en vrolijk bent, dan hebben zij het ook leuk. Ze nemen die sfeer over, pikken dat op. Je gaat van bewoners houden; anders kun je niet goed voor hen zorgen. Ik hecht me aan mensen. Dat betekent soms ook afscheid nemen. Als iemand overlijdt, moet je dat niet mee naar huis nemen. Je moet leren je daartegen te wapenen. En die wisselende diensten, die vallen niet mee naar mate ik ouder word.”

Hoe is dit werk momenteel in tijden van corona?

„Dat verandert er niets aan. Behalve dat we dit virus met man en macht buiten de deur proberen te houden met zulke kwetsbare bewoners. Daar hebben we protocollen en richtlijnen voor. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen bezoek meer ontvangen, met uitzondering van mensen die sterven. En als collega’s ziek worden, dan kunnen we opgeroepen worden om extra diensten te draaien. We zetten er met elkaar de schouders onder. Het is toch een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen en verder gewoon je werk doen.”

Krijg je loon naar werken?

„Ik krijg zeker loon naar werken. Vroeger werd dit slecht betaald, maar dat is nu niet meer zo. Ik vind mijn werk goed betaald.”

Wat zou een alternatief beroep zijn?

„Ik zou nog weleens geschiedenis willen studeren. Dat interesseert me. Het lijkt me best leuk om voor een klas met jongeren te staan. Voorlopig werk ik met plezier in de zorg en doe ik het net zo graag met de geschiedenissen en verhalen van ouderen.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.