Premium

Grote zorgen bij personeel thuiszorg, vakbond massaal gebeld

Grote zorgen bij personeel thuiszorg, vakbond massaal gebeld
Een wijkverpleegster aan het werk voor de Thuiszorg in Naarden.
© Archieffoto ANP
Hilversum

Personeel in de thuiszorg klaagt massaal over tekort schietende hulpmiddelen. Ook in Gooi en Eemland regent het klachten van medewerkers, zeker in de huishoudelijke zorg.

,,Een paar werkgevers pakken het helaas verkeerd aan”, stelt FNV-vakbondsbestuurder Cor de Beurs. Net als zijn collega’s krijgt hij deze dagen veel angstige en verontruste mensen in de zorg, en dan met name de thuiszorg, te spreken, ook van werkgevers in deze regio. ,,In de ziekenhuizen zijn de hulpmiddelen als mondkapjes, handschoenen en desinfecterende middelen wel redelijk tot goed geregeld, maar de thuiszorg lijkt een sluitpost”, stelt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Personeel in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) heeft bij de FNV een eigen afdeling.

Nijpend

Volgens medebestuurder De Beurs zijn in Noord-Brabant de problemen het ergst, maar in heel Noord-Holland en dus ook het Gooi is vooral bij de thuiszorg de situatie soms nijpend. ,,En dan helemaal bij de mensen die huishoudelijk werk doen bij mensen thuis. We krijgen veel telefoontjes en mails van vooral huishoudelijk personeel dat het niet vertrouwt. Ze willen bescherming, maar die komt soms niet. Je hebt weliswaar anders dan de verpleging geen lijfelijk contact met cliënten thuis, maar anderhalve meter afstand houden is vaak erg lastig zo niet onmogelijk. Handschoenen zijn sowieso een vereiste. Helaas zorgen enkele werkgevers nog steeds niet ervoor dat werknemers veilig hun werk kunnen doen.”

In het Gooi zijn er ook klachten van personeel, meldt een vrouw werkzaam in de thuiszorg, die anoniem wil blijven. ,,Ik moet zelf maar mondkapjes en desinfecterende middelen regelen. En als ik het niet vertrouw moet ik maar vrije dagen opnemen, wordt me verteld”, aldus de vrouw.

Schande

De Beurs spreekt daar schande van. ,,Dit kan echt niet, net als het tekort aan beschermende middelen. Meestal komen we er in overleg met werkgevers wel uit. Maar als aanspreken niet werkt moeten de inspectie voor de volksgezondheid en de arbeidsinspectie ingrijpen, al snapt iedereen dat dat niet meteen gebeurt. Op onze websites geven we personeel tips hoe hiermee om te gaan, want we kunnen al die vragen die we krijgen hierover niet allemaal individueel verwerken.”

Vrees voor gezondheid

Ook zijn er cliënten die liever niet willen dat iemand langskomt, omdat ze vrezen voor hun gezondheid. Merlijn: ,,Begrijpelijk. Maar dan moet een werkgever niet iemand naar huis sturen.” De Beurs wijst op de afspraken die momenteel worden gemaakt tussen Rijk, gemeenten en verzekeraars om de budgetten van dit jaar aan de zorgaanbieders uit te betalen, ook als zorguren vervallen door cliënten die uit angst afzeggen of ziek zijn. ,,Er is geen enkele reden om werknemers niet door te betalen. En je kunt ze ook best op een andere manier inzetten, er is zat te doen.”

Tergooi

Merlijn had, na vragen van leden die naar huis werden gestuurd en zo minder uren werken contact met onder meer Tergooi ziekenhuizen. ,,Die mensen moesten maar op een ander moment werken, maar dat kan echt niet. Verplicht vrije dagen opnemen al helemaal niet. Gelukkig hebben we korte lijnen met werkgevers en komen we er samen doorgaans wel uit.”

Werk weigeren

De problemen in vooral de thuiszorg zijn op dit moment groter dan ooit, aldus de bestuurders. ,,Je kunt als werknemer natuurlijk niet werk weigeren, maar onveilig werk moet je zeker niet hebben. Veiligheid voor alles”, aldus De Beurs, die ook aandringt op soms pragmatisch zijn: Kom je er met je baas echt niet uit, koop dan voor een paar euro huishoudhandschoenen. Maar maak ook dan regelmatig je handen met die handschoenen schoon.”

Meer info: fnv.nl/corona en fnvvoorvvt.nl

Kritiek aangetrokken

Thuiszorgorganisaties ISZA, Vitaal en Intermedicare hebben zich de kritiek van het personeel deels aangetrokken. Wie bij clienten met corona komt krijgt in elk geval beschermingsmiddelen zoals een maanpak, zo laten de organisaties weten. ,,Zo kunnen deze mensen zo lang mogelijk thuis blijven.” Er is volgens een woordvoerster één auto beschikbaar met deze pakken, mondkapjes, brillen. ,,Dit speciale corona-zorgteam bezoekt nu twee mensen met het virus, maar de verwachting is dat het aantal snel zal stijgen.” Volgens ISZA krijgt het personeel daar in elk geval al enige tijd chirurgische maskers en handschoenen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.