Politie analyseert situatie sinds coronacrisis: geboefte houdt zich koest, in woonwijken juist onrustiger

Amsterdam

De coronamaatregelen leiden tot minder woninginbraken, gestolen fietsen en zakkenrollers. Tegelijk stijgt het aantal incidenten (overlast en onrust) in woonwijken. Dat meldt de politie na een eerste analyse van anderhalve week ’crisis’.

Alles draait natuurlijk om het feit dat veel mensen thuis zijn. Het totale aantal incidenten daalde landelijk van 15.000 in week 11 tot 12.500 vorige week, 2500 minder voorvallen dus.

Het aantal woninginbraken nam af van 430 tot 260 vorige week. Zakkenrollerij-meldingen gingen van 220 naar 130 en het aantal gerapporteerde fietsendiefstallen kelderde van 1100 naar 750. Ook werd er minder ingebroken bij bedrijven en waren er minder straatroven.

Keerzijde van het massaal thuis-zijn is dat het onrustiger is in veel woonwijken. Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken waar politie op af moest steeg naar landelijk bijna 5500. Dat is 1600 keer vaker dan in de week voor de maatregelen van kracht werden.

Ook meldt de politie meer overlast door alcohol en drugs, 890 gevallen (was 700).

Opmerkelijk: de politie krijgt níet meer meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven. Wel signaleert de politie dat criminelen met bijvoorbeeld phishingmails inspelen op de corona-actualiteit. Ook is sprake van zwendel met mondkapjes.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.