Premium

Burgemeester van Hilversum roept op om niet meer hand in hand te lopen. ’Geef het goede voorbeeld. Het is wennen aan 1,5 meter afstand houden, ik ga niet meteen keihard optreden’

Burgemeester van Hilversum roept op om niet meer hand in hand te lopen. ’Geef het goede voorbeeld. Het is wennen aan 1,5 meter afstand houden, ik ga niet meteen keihard optreden’
Pieter Broertjes is niet van plan om meteen keihard op te treden tegen mensen die de 1,5 meter afstand niet bewaren.
© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is niet van plan keihard op te treden tegen mensen die niet anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dat zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek nadat het kabinet maandag extra maatregelen afgekondigde die de bewegingsvrijheid van mensen verder beperkt.

,,Ik vind dat het gros van de inwoners in onze regio het al hartstikke goed doet. Ben echt trots op ze. We moeten steeds schakelen en dat kost even tijd. Het is voor iedereen ook wennen. Een afschuwelijk woord, maar nu is anderhalve meter afstand houden de ’nieuwe normaal’. Iedereen is er wel van doordrongen inmiddels dat die maatregel nodig is om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en zo mensenlevens te redden. Dus blijf thuis de komende weken. En als dat niet kan en je moet toch naar buiten houd je dan aan die 1,5 meter. Dan is er niks aan de hand.”

Burgemeesters krijgen van het kabinet onder meer ruimte om gebieden te sluiten waar teveel mensen samen dreigen te komen. Of waar mensen zich niet aan de afstandsregel houden. Gaat u daar gebruik van maken?

,,Ik ben in de regio nu de enige burgemeester die die bevoegdheid heeft, maar die plannen heb ik voorlopig niet. Zondag dreigde het op de hei uit de hand te lopen. Toen hebben we grote borden geplaatst met waarschuwingen en een uur later was het rustig en hield iedereen zich keurig aan de regels. Parken of dagcampings sluiten is niet aan de orde. Pas als ze de regels zichtbaar niet in acht nemen, gebeurt dat wel.”

Er mogen door gemeenten nu boetes van maximaal 400 euro uitgedeeld worden als mensen lokale regels negeren en zo het risico nemen op verspreiding van het coronavirus. U kiest voor eerst waarschuwen en dan pas bekeuren.

,,Zeker. We spreken mensen eerst aan op hun gedrag. Gaan niet meteen met harde hand handhaven. Je ziet nu ook dat winkels zelf al meteen maatregelen nemen. Ze komen met deurbeleid. Het is echt wel tot iedereen doorgedrongen dat het serieus is. Een paar weken geleden konden we ons nog niks voorstellen bij de huidige situatie. Toen stonden we nog op de afscheidsreceptie van wethouder Wimar Jaeger met honderden mensen dicht bij elkaar en handen te schudden. Nu weten we beter.”

Wanneer handhaaft u wel?

,,Mensen en bedrijven die zeggen en uitstralen ’het zal mijn tijd wel duren’, hebben een probleem. Die pakken we wel aan. Die krijgen het moeilijk.”

Is het vooral voor jongeren lastig om het sociale contact te vermijden en de 1,5 meter afstand te bewaren?

,,Natuurlijk klimmen er af en toe een paar jongeren ergens over een hek van een sportcomplex. Ik snap dat wel. Ze moeten hun energie kwijt. Ook daar gaan we echt niet met harde hand boetes uitdelen, maar ze eerst aanspreken op hun gedrag. Kinderen tot 12 jaar mogen ook gewoon met elkaar blijven spelen. Behoefte aan sociaal contact is heel menselijk.”

Moeten ouders hun kinderen duidelijker maken dat contact zoeken nu even niet kan?

,,Laat volwassenen in ieder geval ook het goede voorbeeld geven. Ga ook niet meer hand in hand over straat lopen. Dat is geen goed signaal. Minister Grapperhaus zei ook niet voor niets tijdens de persconferentie maandagavond tegen de journalisten dat ze te dicht op elkaar stonden. We moeten allemaal het goede voorbeeld geven. Lastig want dit is ook de tijd waarin je juist mensen even wil knuffelen, wil omhelzen. Het kan niet.”

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni., ook met minder dan honderd mensen. Dan zijn vieren van Koningsdag en Bevrijdingsdag van de baan?

,,Ja dat besluit wilde ik pas 6 april nemen maar het is nu voor mij genomen. Misschien dat we de grote herdenking van 4 en 5 mei dan maar volgend jaar moeten doen. Dan is het 76 jaar later. Wellicht kunnen we 4 mei nog klein herdenken dit jaar in het Rosarium in Hilversum. En dan de beelden streamen. Ook de onthulling van het beeld, de polar bear, op 5 mei, ga ik natuurlijk niet in mijn eentje doen. Het voelt alsof de wereld een half jaar tot stilstand gebracht wordt. Leerlingen die geen examen doen dit jaar. Als je mij dat vorige maand had horen zeggen dacht je dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Nu is het realiteit.”

Er zijn nu ook eerste besmettingen met het coronavirus in zorginstellingen voor ouderen. Kan de regio het nog aan?

,,In Tergooi zijn nu de eerste twee doden. Niemand weet aan welke vooravond we staan. Maar op dit moment is de capaciteit in de regio nog meer dan voldoende. We kunnen het aan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.