Premium

’Ouderenuurtje’ bij de Albert Heijn op Seinhorst krijgt positieve reacties: ’Lekker rustig; ik heb longproblemen en kan niet voorzichtig genoeg zijn’

’Ouderenuurtje’ bij de Albert Heijn op Seinhorst krijgt positieve reacties: ’Lekker rustig; ik heb longproblemen en kan niet voorzichtig genoeg zijn’
Lia van Dongen: ,,Je mag niet hamsteren, maar ik doe dat toch. Ik wil zo min mogelijk in de supermarkt komen.”
© Foto’s Mediahuis
Hilversum

Hoewel de zon schijnt en de vogels fluiten, is het windje venijnig koud dinsdagochtend rond 07.15 uur. De thermometer wijst slechts een graadje boven het vriespunt aan. Geen pretje om nu de deur uit te moeten voor je boodschappen. Van een afstand lijkt winkelcentrum Seinhorst in Hilversum ook volledig verlaten, maar schijn bedriegt. De fietsenrekken staan aardig vol en in de Albert Heijn zijn diverse grijze hoofden te ontdekken.

Lia van Dongen steekt licht afwerend haar hand op. Ze glimlacht er vriendelijk bij. ,,Sorry hoor, maar ik vind het doodeng allemaal. Ik heb longproblemen en kan niet voorzichtig genoeg zijn. Voor mij is boodschappen doen op dit vroege tijdstip erg prettig, omdat het zo rustig is. Ik ben namelijk wel eens terug naar huis gegaan, omdat ik het te druk vond in de supermarkt.”

Hamsteren

De Hilversumse is een van de tientallen ouderen die dinsdagochtend tussen 07.00 en 08.00 uur gebruik maken van het speciale boodschappenuurtje dat Albert Heijn sinds maandag heeft ingesteld voor 70-plussers.

,,Je mag niet hamsteren van Rutte, maar ik doe dat toch. Ik wil zo min mogelijk naar de supermarkt. Als iedereen nou maar gewoon voldoende afstand zou houden. Ouderen doen dat meestal wel, maar jongeren vaak niet”, verzucht ze, voordat wegrijdt in haar scootmobiel.

Coby Thoma is ook al vroeg op de fiets gestapt. ,,Ik ben altijd vroeg op, dus ik vind het tijdstip geen enkel probleem”, vertelt ze opgewekt. ,,Ik hoor in de winkel ook alleen maar positieve geluiden. Dit initiatief wordt gewaardeerd. Ik kom niet zozeer nu vanwege de veiligheid, want ik doe ook wel overdag boodschappen. Ik hoopte vooral op dit vroege tijdstip eindelijk weer toiletpapier aan te treffen. Ik grijp al twee dagen mis, maar helaas, nog steeds niet bijgevuld. Ach, ik heb nog een klein voorraadje. We redden ons wel. Fijne dag nog.”

Wekker

Mieke (73) is wel bewust vroeg gekomen. Normaal is de Hilversumse pas rond half negen uit de veren, maar nu heeft ze speciaal haar wekker gezet. ,,Ik vind het erg vroeg, maar ben er wel heel blij mee. Ik woon hierboven en probeerde de afgelopen week steeds te zoeken naar een rustig moment, maar dat lukte maar lastig. Veel mensen banjeren ook gewoon door de winkel zonder afstand te bewaren. Heel onprettig.”

Ook Ton van der Hulst heeft zijn wekker gezet. ,,Nog nooit zo snel boodschappen gedaan”, lacht hij. Hij is niet bang, wel voorzichtig. ,,Maar vanochtend ben ik eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid gekomen. En ach, normaal passen we een keer per week op onze kleinkinderen en dan moeten we ook om half acht de deur uit.”

’Ouderenuurtje’ bij de Albert Heijn op Seinhorst krijgt positieve reacties: ’Lekker rustig; ik heb longproblemen en kan niet voorzichtig genoeg zijn’
Jan Haaijk: ,,Ik ben altijd vroeg op.”

,,Zonder meer prettig dit uurtje voor ouderen”, reageert Jan Haaijk als hij de winkel uitkomt. ,,De ANBO vindt van niet, volgens de vakbond worden ouderen hierdoor gestigmatiseerd en moeten ze verplicht vroeg op voor de boodschappen, maar ik ben altijd al vroeg op. Volgens mij zijn veel ouderen dat.”

De Hilversummer is niet bang, maar wel voorzichtig. ,,Ik neem nu altijd een winkelwagentje, ook als ik maar één product nodig heb. Daarmee creëer ik ruimte voor mezelf.” Hilversum Edward is al net zo positief. ,,Ik hoop dat de Jumbo dit ook gaat doen, want dat is net wat dichterbij”, lacht hij.

Konijnen

Het echtpaar Otto en Karin Offreins, beiden bijna tachtig, heeft samen boodschappen gedaan. Hij heeft een tas vol appels en sinaasappels vast. Voor de vitamine. Het vroege tijdstip deert ze niet. Normaal is hij ook om half zeven op. Krantje lezen, konijnen verzorgen. ,,Daar kunnen de boodschappen ook wel bij. Je hoeft nu niet te dringen en iedereen houdt afstand.”

,,Dat is normaal echt niet zo”, weet zijn vrouw. Een Hilversumse dame vult haar fietstassen met voornamelijk groente en fruit. ,,Je moet goed voor jezelf zorgen op dit moment. Voorlopig heb ik weer genoeg in huis. Fijn hoor zo’n rustig uurtje. Verleden week was het bij de Lidl zo druk, dat ik me helemaal niet prettig voelde.”

’Ouderenuurtje’ bij de Albert Heijn op Seinhorst krijgt positieve reacties: ’Lekker rustig; ik heb longproblemen en kan niet voorzichtig genoeg zijn’
Een Hilversumse koopt vooral groente en fruit.

Volgens een medewerker van de supermarkt wordt er redelijk gebruik gemaakt van het ’ouderenuurtje’. ,,Op sociale media waren veel negatieve geluiden te horen, maar de reacties van de mensen in de winkel zijn juist positief. Dat is fijn.”

Ze houdt globaal in de gaten dat de klanten inderdaad zeventig of ouder zijn. ,,Ik heb vanochtend een meneer aangesproken die er een stuk jonger uitzag. Die wist van niets. Maar zoals nu, tegen acht uur, doen we niet heel moeilijk over die enkele jongeling die al binnen komt.”

Mondkapje

Buiten stapt een Hilversummer van zijn scooter. Voordat hij met een leeg kratje bier de Albert Heijn instapt zet hij een mondkapje op. ,,Een zwakke gezondheid”, licht hij zijn actie toe. ,,Ik vind het vaak druk in de supermarkt en dus onveilig.”

Hij weet van het ouderenuurtje bij de supermarkt dat net voorbij is. ,,Maar daar hoor ik nog niet bij”, lacht hij. Ik ben pas 61.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.